Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília bejelentette, hogy mindenkit tesztelnek, aki gyanús

2020. szeptember 25., péntek 12:54

A második hullám felfelé szálló szakaszában vagyunk: 4-5 hét múlva emelkedhet a halálozások száma – figyelmeztetett Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos ezt alátámasztva elmondta, hogy már egy hete megközelíti az új esetszám az ezer főt. Csak az elmúlt 24 órában 927 fővel emelkedett a fertőzöttek száma és kilencen vesztették életüket. Ők 57 és 92 év között voltak, és valamennyien szív- és érrendszeri vagy daganatos alapbetegségben szenvedtek. Noha egyre több a fiatal fertőzött, a súlyos lefolyású megbetegedések továbbra is az idős korúakat érintik.

Müller Cecília elmondta, hogy a járvány kezdete óta 668 553 koronavírustesztet végeztek el. Jelenleg 16 464 az aktív fertőzöttek száma, ami egyértelmű növekedést jelent. Ezért intézkedési tervet határoztak meg: összeállították azon egészségügyi szervek listáját, amelyek a gyanús eseteket ellátják. Azok, akiket pozitívnak találnak, 29 első vonalbeli kórházba kerülnek, amelyek közül tíz található a fővárosban.

Járványügyi készültség állapotában vagyunk, ezért megkezdődött a koncentrált védekezés

– mondta a Müller Cecília. Ez azt is jelenti, hogy sok egészségügyi dolgozót átvezényelnek olyan helyre, ahol éppen nagyobb szükség van a munkájukra. Külön köszönetet mondott az ő helytállásukért. Egyben megköszönte a lakosság együttműködését is, amely szerinte az egy hete életbe lépett szigorítások óta egyre inkább példaértékű.

Az országos tisztifőorvos figyelmeztetett arra, hogy sok hamisítvány jelent meg a piacokon, ezért figyelni kell, hogy csak engedélyszámmal rendelkező kézfertőtlenítő szereket használjunk,  ugyanakkor arra is figyelmeztetett: hiába jó a fertőtlenítőszer, ha nem megfelelően mosunk vele kezet. Itt is számít az időfaktor, hogy meglegyen az a 20-30 másodperc, ameddig bedörzsöljük a kezünket, és

különösen figyeljünk az ujjbegyre, az ujjközökre és a hüvelykujjra, amely szinte  mindig kimarad.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, alig van már térítéses  tesztkérés, hiszen azok, akik külföldről hazatérve szeretnék saját költségükön elvégeztetni a tesztet, jóval kevesebben vannak, mint a nyári üdülőszezonban voltak.

A 668 ezer vizsgálat a túlnyomó többsége járványügyi érdekben történik. Vagy azért, mert valaki gyanús, vagy azért, mert a hatóság ezt elrendeli.

A vizsgálat menete úgy néz ki, hogy ha valaki betegnek érzi magát, szól a háziorvosának, aki kiküldi az Országos Mentőszolgálat mintavevő egységét. Az ilyen tesztért senkinek nem kell fizetnie.

Rovatok