Index Vakbarát Hírportál

Nem sokat javul az idő, jönnek-mennek a ciklonok és anticiklonok

2020. szeptember 28., hétfő 16:27

Európa jelentős részén ciklonális hatás érvényesül – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Izlandtól a Brit-szigetekig, valamint Franciaországtól Lengyelországon keresztül egészen a Fekete-tengerig egy hosszan elnyúló frontrendszer található. Továbbá ciklon örvénylik az Adriai-tenger felett is, amelynek frontjai a Balkán-félsziget, valamint a Kárpát-medence időjárását teszi változékonnyá. Ezeken a területeken erősen felhős vagy borult az ég, többfelé esik az eső, néhol zivatar is kialakul. Ugyanakkor az Ibériai-félsziget, valamint a Kelet-európai-síkság felett anticiklon található, emiatt arrafelé gyengén vagy közepesen felhős az ég, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés.

A Kárpát-medence időjárását kedd estig egy magassági hideg örvény és sekély ciklonális mező alakítja, ezért felhős idő lesz, és több alkalommal várható csapadék. Hétfőre például az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki záporok, zivatarok, illetve jégeső miatt.

Kedden többnyire erősen felhős lesz az ég, de helyenként átmeneti jelleggel akár hosszabb időre is csökkenhet a felhőzet. Nagy területen határozott felhőzetcsökkenés csak kedd késő délután várható. Több alkalommal várható elszórt jelleggel eső, zápor, hétfőn délután az ország középső harmadában, valamint a keleti megyékben zivatar is. Kedden kisebb a zivatar esélye, délelőtt, kora délután a Tiszántúlon, északkeleten fordulhat elő.

Az Alföldön hétfőn délután a déli, délkeleti szelet erős, egy-egy helyen viharos közeli lökések kísérik, majd nyugat felől egyre többfelé északnyugatira, nyugatira fordul a szél, amiből kedden napközben lehetnek időnként erős széllökések. Emellett zivatarok környezetében is előfordulhatnak viharos lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7, 13 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 16, 21 fok között valószínű kedden.

Rovatok