Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi embercsempész-hálózatot kapcsolt le a magyar rendőrség

2020. szeptember 28., hétfő 08:19

Nemzetközi embercsempész-hálózatot számolt fel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Illegális Migráció Elleni Osztálya – olvasható a Készenléti Rendőrség közleményében. A bűnszervezet lengyel, líbiai, tunéziai és szír állampolgárokból állt. 

2014-ben fejenként 500 és 1000 euró közötti összegekért csempésztek többnyire arab és afrikai illegális migránsokat Szerbián keresztül Magyarországra, hogy innen Nyugat-Európába juttassák őket.

A szervezőkkel és a szállítókkal szemben a KR NNI már korábban befejezte az eljárást. A bűnszervezet ellen külföldi ítélet is született. A magyar rendőrség mellett a német és az osztrák hatóságok is eljárást folytattak. A 34 éves, A.W. tunéziai állampolgárral szemben nemzetközi és európai elfogató parancsot is kiadtak. A körözött férfit Olaszországban más bűncselekmények miatt is elítélték, egy pármai börtönben töltötte börtönbüntetését. 

Miután elhagyta a börtönt, a férfit az olasz hatóságok átadták a magyar hatóságoknak 2020. szeptember 25-én.A KR NNI nyomozói a hat éve elkövetett bűncselekmények miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették; letartóztatásáról várhatóan hétfőn dönt a bíróság.

A pénzért elkövetett embercsempészetért kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést lehet kiszabni büntetéskén a BTK (Büntető Törvénykönyv) szerint. Ugyanakkor a bűncselekmény szervezője vagy irányítója akár 20 év börtönre is ítélhető.

Rovatok