Index Vakbarát Hírportál

Sok a probléma az Ukrajnából érkező tűzifával

2020. szeptember 28., hétfő 16:32

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR részlege a hatósági tapasztalatok alapján kiemelt figyelmet fordít a harmadik országokból, főként Ukrajnából importáló piaci szereplők ellenőrzésére is – olvasható a hivatal honlapján. A szomszédos országból hazánkba érkező áruknál a nyár folyamán végzett vizsgálatok súlyos hiányosságokat tártak fel, melyeknek összesen több millió forint bírság és sok esetben eltiltás lett az eredménye.

Az importőrök alapvető kötelessége az úgynevezett nyomon követés biztosítása. Ennek fő célja, hogy az EU piacán ne kerülhessen forgalomba illegális kitermelésből származó fa és fatermék. Ennek megelőzése érdekében az úgynevezett kellő gondosság elvén alapuló fatermék-nyomonkövetési rendszert kell működtetni. 

Nyomon követési hiányosságok és egyéb szabálytalanságok miatt a hatóság csaknem kétmillió forint bírságot szabott ki, illetve nyolc esetben megtiltotta a kereskedelmi tevékenység végzését a nyomon követési rendszer kidolgozásáig és megfelelő alkalmazásáig. A sok kihágás és a kedvezőtlen tapasztalatok miatt a Nébihnél a jövőben fokozódik a célzottan az ukrán import és az importőrök ellenőrzése.

Rovatok