Index Vakbarát Hírportál

Megszavazta a turisztikai mentőcsomagot a főváros

2020. szeptember 30., szerda 16:22

A koronavírus-járvány főként a turisztikai szektort sodorta nehéz helyzetbe, ezért a Fővárosi Közgyűlés szerdán az ágazatnak nyújtott támogatásról döntött. Heves vita előzte meg az előterjesztés elfogadását, de végül a közgyűlés egyhangúan szavazta meg a javaslatot.

Bérletidíj-kedvezmény a munkahelyek megtartása mellett

A turizmusból élő mikro- és kisvállalkozások akár 90 százalékos bérletidíj-kedvezményre pályázhatnak a Fővárosi Önkormányzatnál. A bérleti kedvezmény mértékét az árbevétel-csökkenés arányában állapítják meg, a támogatás feltétele, hogy augusztus 31-hez képest a bérlőnél érdemi elbocsátásokra ne kerüljön sor.

A vendéglátó teraszok után fizetendő közterület-használati hozzájárulásból 90 százalékos kedvezményre pályázhatnak a vendéglátósok.  

Kiss Ambrus általános ügyekért felelős főpolgármester-helyettes a közgyűlésen elmondta, hogy a munkavállalók megtartása mellett vehető igénybe a kedvezmény. Láng Zsolt a fővárosi Fidesz frakcióvezetője szerint a főváros gyámság alá venné a vállalkozásokat. Láng azt mondta: nem hiszem, hogy budapesti éttermes boldogan elbocsátaná a munkaerejét. Ők is az életükért küzdenek. A frakcióvezető szerint nem kellene létszámkorláthoz kötni a támogatás mértékét. Láng Zsolt 50 százalékos létszámkorlátot javasolt, de ezt nem fogadta el a közgyűlés.  

Horváth Csaba, Zugló polgármestere szerint nem az a cél, hogy Mészáros Lőrinc kapja a támogatásokat, hanem az, hogy minél több munkahelyet sikerüljön megtartani.

Taxik

70 százalékos drosztdíj-kedvezményt kapnak a taxisok, mely 2021. évi díjból kerül majd jóváírásra.

Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője javaslatot tett arra, hogy ne csak tíz évnél fiatalabb autókkal lehessen személytaxi szolgáltatást végezni. A főváros a kormányhoz fordul a taxis szabályozás módosításáért. 

Rovatok