Index Vakbarát Hírportál

Két kontinens madarairól gyűjtenek adatokat

2020. szeptember 30., szerda 14:45

Madárlesre vár mindenkit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az Európai madármegfigyelő napokat huszonharmadik alkalommal rendezi meg az egyesület. A kétnapos, hétvégi rendezvényre országszerte 19 helyszínen várnak mindenkit, hogy adatokat gyűjtsenek a madarakról.

Az esemény az évek során kinőtte Európa határait, így ugyan az elnevezésben még ez szerepel, de valójában már a közép-ázsiai országok is csatlakoztak a nemzetközi madárleshez.

A hétvégi program során nem csak adatgyűjtásre várják az érdeklődőket, egyben játékos verseny is lesz az országok között, ahol a helyszínek, résztvevők és a megfigyelt  madarak száma alapján osszák ki a virtuális helyezéseket.

Magyarország majd minden alkalommal előkelő helyezést ér el a versenyen. Tavaly idehaza 3200 érdeklődő volt kíváncsi az égen átrepülő madárfajokra, közülük a seregély, az örvös galamb, illetve  a tőkés réce volt a leggyakoribb. Nemzetközi viszonylatban apácaludat láttak a legtöbben, de mivel az északi madárfaj vonulása során október első napjaiban nem éri el Magyarországot, ezért az idén sem lehet arra számítani, hogy megpillantunk egy-egy példányt az égbolton.

A rendezvény részletei a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján olvashatók.

Rovatok