Index Vakbarát Hírportál

Cenzúrát követel az új kancellár az SZFE kommunikációs felületein

2020. október 1., csütörtök 16:20

Csütörtökön az SZFE dolgozói sztrájkot hirdettek, a hallgatók pedig őrséget állítottak az egyetem Szentkirályi utcai épülethez is. Sem a színház, sem a pedig a film-és médiaintézet létesítményébe nem engedik be a tegnap kinevezett rektorhelyetteseket – jelentették be a hallgatók csütörtök délután.

31 napja tart a blokád

A hallgatók hangsúlyozták, amíg az Innovációs és Technológiai Minisztérium nem teljesíti követeléseiket, addig az intézmény blokádját fenntartják. A dolgozók sztrájkja tovább erősíti az egyetem polgárainak autonómia törekvését – mondták.

A kuratórium által kinevezett kancellár, Szarka Gábor azzal fenyegette meg a sztrájkolókat, hogy nem fizet bért az egyetem dolgozóinak. A diákok szerint

A KANCELLÁR EZZEL A LÉPÉSSEL MUNKÁLTATÓI KÖTELESSÉGÉT SÉRTENÉ MEG, RÁADÁSUL MEGVONTA AZ SZFE SZERVEZETI EGYSÉGEINEK INTÉZKEDÉSI JOGÁT, ÉS CENZÚRÁZNI AKARJA AZ EGYETEM ÖSSZES KOMMUNIKÁCIÓS FELÜLETÉT.

A hallgatók emlékeztettek, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium 10 hónapja nem biztosít rektort az egyetemnek. A pályázat útján, demokratikusan megválasztott rektort, Upor Lászlót az ITM nem nevezte ki. A diákok szerint a törvénytelen helyzetet újabb törvénytelenséggel tetézte azzal, hogy a felsőoktatási törvényt sértő módon jelölt ki rektorhelyetteseket önkényesen.

A hallgatók kifogásolták, hogy a kuratórium pályáztatás nélkül nevezett ki egy színházi és filmes rektorhelyettest, amelyről a szerda esti tüntetés közben értesültek az egyetem polgárai.

Németh Gábor egyetemi oktató, az SZFE sztrájkbizottságának tagja elmondta, csütörtök reggel elkezdődött az SZFE munkavállalóinak sztrájkja, a munkabeszüntetéshez a belsős dolgozók 60 százaléka csatlakozott. Hozzátette, csütörtökön is volt egy eredménytelen tárgyalás a Vidnyánszky-féle kuratóriummal.

A hallgatók beadványának alapján az oktatási jogok biztosa vizsgálatot indított a SZFE ügyében.

Rovatok