Index Vakbarát Hírportál

Kitűnő évjárat ígérkezik, hamarosan elkészül a bortörvény

2020. október 2., péntek 08:05

Az utolsó egyeztetések folynak, és hamarosan benyújtják a parlament elé az új bortörvényt. Az elképzelés szerint az új szabályozás jövő augusztusban léphet életbe – írta meg az MTI.

Nagy István csütörtökön, Móron a Miklóscsabi pincéje avatásán elmondta, hogy az új bortörvény célja a sokak által kifogásolt adminisztrációs terhek csökkentése és egyúttal az ellenőrzések hatékonyabbá tétele. Az agrárminiszter szerint az ePincekönyv bevezetésével hosszú távon is átláthatóbbá válik a rendszer, és ezentúl az új  jogszabály nagyobb mozgásteret biztosít majd a termelői közösségek számára.

A tárcavezető elmondta, hogy a készülő bortörvény foglalkozik a murci forgalmazásának kérdésével is, ugyanis eddig nagyon sok akadályba ütközött az értékesítés, most „minden akadályt elhárítanak a murci útjából”, azaz nem kell forgalombahozatali engedélyt szerezni hozzá, és nem kell laboratóriumi vizsgálatot sem lefolytatni.

A hírhez kapcsolódik, hogy a hosszú szeptemberi jó idő miatt kitűnő évjárat ígérkezik, de a szárazság miatt a hozam elmarad a tavalyitól, sőt az előzetes becslésektől is.  

Rovatok