Index Vakbarát Hírportál

Rekordon a fertőzöttek és az elhunytak száma is

2020. október 2., péntek 08:13

Csak egy esetben volt annyi halálos áldozata a járványnak, mint a mai napon, az is az első hullámban, április 19-én. 1322 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 28 631 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 17 beteg, így az elhunytak száma 798 főre emelkedett, 6349-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 21 484 fő. Az aktív fertőzöttek 36%-a, az elhunytak 52%-a, a gyógyultak 37%-a budapesti. 740 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 47-en vannak lélegeztetőgépen.

Magyarország ezen a héten a WHO besorolása szerint a súlyosan veszélyeztetett országok közé került az új típusú koronavírus-járvány adatai alapján – mondta egy online beszélgetésben Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a Koronavírus-kutató Akciócsoport vezetője. A Constantin Tamás gyermekorvos által szervezett fórumon Falus András immunológus, valamint Tordas Dániel házi gyermekorvos vett részt.

A professzor szerint komoly aggodalomra ad okot az, hogy az elmúlt hetekben egyre nőtt a járvánnyal összefüggésben elhunytak száma – ismeretes, hogy október első napján volt a járvány kitörése óta legmagasabb a napi halálozási szám –, és az is riasztó, hogy a két héttel ezelőtti 30-31 évről mostanra 40-41 évre emelkedett az igazolt fertőzöttek átlagéletkora.

A járvány terjedését nem tudjuk megállítani, nem látjuk, hogy tetőzne a fertőzöttek számának alakulása, és ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni az egészségügyi kapacitásainkat

– mondta Jakab Ferenc. Ráadásul az ország tesztkapacitásait is kezdjük kimeríteni, így pedig nehéz valós képet kapni a járvány terjedési üteméről.

A virológus szerint ha a következő egy hónapban minden úgy marad, ahogy most van és nem jönnek szigorúbb intézkedések, akkor drasztikusan emelkedhet a fertőzöttek száma, akik egyre idősebb és veszélyeztetettebb korosztályokból kerülnek majd ki. Emiatt pedig folyamatosan nő majd a kórházi ellátásra és lélegeztetésre szorulók száma is, így hamar ki fogjuk meríteni az egészségügyi kapacitásokat. Továbbá várhatóan be fog robbanni a járvány az idősotthonokba és a szociális intézményekbe is. Nem vagyok optimista – tette hozzá Jakab Ferenc.

Müller Cecília országos tisztifőorvos tegnapi közlése szerint egyébként jelenleg 25 idős-, illetve szociális otthonban találtak koronavírus-fertőzöttet, és

ebből 4 intézményben több mint 20 fertőzött ápoltról tudnak.

Azt egyébként kedvezőnek nevezte a tisztifőorvos, hogy a legtöbb intézményben 1-5 fő között van a felderített esetek száma, amelyek sokszor tünetmentes gondozókat és ápoltakat takarnak. Mindössze kettő olyan intézmény van, ami az első hullámban is érintett volt.

A beszélgetés során a virológus kitért arra is, hogy szakmailag nem látja sok értelmét az iskolai lázmérésnek ebben a formában, mivel azt tudni, a fiatalabbaknál enyhébb tünetekkel jár a fertőzés lefolyása, sokkal több a tünetmentes fertőzött is, akik lázmérésnél esetleg maszk nélkül sorban állva, vagy később az osztályteremben tovább fertőzhetnek. Ráadásul a fertőzöttek a tünetek megjelenése előtti 1-2 napban is továbbadhatják a vírust.

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a könnyen betartható, általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége – írják a koronavirus.gov.huoldalon.

Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Valamint 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Szeptemberben hagyományos munkarendben, de szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött el a tanév, csaknem hatezer köznevelési intézmény több mint tizenháromezer feladatellátási helyén. Az operatív Törzs jelenleg 33 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 121 osztálynál és 5 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

(Borítókép: Járókelők az Örs vezér terén 2020. április 27-én. Fotó: Bődey János / Index)

Rovatok