Index Vakbarát Hírportál

„Ma az EU bűnben él, de nem bűnben fogant” – Semjén Zsolt

2020. október 2., péntek 06:54

Az Európai Unió (EU) és annak értékei kereszténydemokrata értékek, ezért amikor a brüsszeli bürokráciával harcolunk, akkor mi vagyunk hűségesek az alapító atyák örökségéhez. [...]európai uniós bürokrácia olyan alma, amely messze elgurult az alapító atyák almafájától.

 – jelentette ki a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke csütörtökön Győrben, a KDNP Önkormányzati Tanácsának üléséről tartott sajtótájékoztatón.

Ma az EU bűnben él, de nem bűnben fogant.

– fogalmazott.

Később a jelen generáció küldetésének az alapító atyák örökségéhez, a keresztény civilizációhoz, a nemzetek szuverenitásához és a család örökségéhez való visszatérést nevezte. 

Szemben a jelenlegi felfogással: 

az Európai Bizottság nem főnöke a szuverén nemzetállamoknak, hanem „szolgálóleánya”, vagyis a szuverén nemzetállamok nem provinciái az EU-nak. Az EU-t szuverén államok hozták létre, így az EU intézményei nem felettes szervei a magyar Országgyűlésnek vagy a kormánynak. Éppen ezért az EU-s jog nem áll a nemzeti jog fölött, csak abban az esetben, ha külön cikkben szerepel, vagy külön szerződésben áll.

– hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Élesen elítélte „a lopakodó birodalmi jogkiterjesztést”, és azt a helyzetet, hogy „ha egy szuverén állam és az EU valamely intézménye között vita van, azt egy másik EU-s intézmény rendezze, hiszen az EU-s szerződések szerint ebben az esetben a vitát bíróság előtt kell rendezni.”

Kitért a kormány és az EU európai értékekért és átláthatóságért felelős biztosa közötti vitára is. Leszögezte, hogy a magyar kormány minden tagja mindenkinek megadja a tiszteletet, de ugyanezt el is várja, ezért elfogadhatatlannak nevezte, ahogy Vera Jourová, Magyarországról és állampolgárairól beszélt. 

Semjén Zsolt elfogadhatatlannak nevezte a kettős mércét is, amelyet Magyarországgal szemben alkalmaznak.

Magyarország minden létező jogállami feltételnek eleget tesz, lényegesen jobban, mint azok az országok, amelyek emberei támadják Magyarországot. Akkor lehet Magyarországot támadni, ha a támadással szembeni kifogást hasonló módon érvényesítik az összes olyan EU-s országgal szemben, ahol hasonló szabályozás van.

– tette hozzá.

Rovatok