Index Vakbarát Hírportál

Egy napra visszatér az indián nyár, aztán jön a vihar

2020. október 3., szombat 07:10

A napsütést időszakosan fátyolfelhőzet váltogatja, majd délutántól nyugaton egyre erősebb lesz a gomolyfelhősödés. Kora estétől egyre többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok Nyugat-Dunántúlon, helyenként heves zivatarok is lehetnek. A déli, délkeleti szél nagy területen lesz erős, néhol viharos. Zivatar környezetében is előfordulhatnak viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24–30 fok között alakul, északkeleten pár fokkal hűvösebb lehet. Késő estére 16–21 fok közé hűl le a levegő – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

A meteorológiai szolgálat zivatarveszély miatt az ország nyugati részére első- és másodfokú figyelmeztetéseket is kiadott szombatra. Győr–Moson–Sopron, Vas és Zala megyében van érvényben másodfokú, Komárom–Esztergom, Somogy és Veszprém megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés.

Szombaton napközben és este a fokozatosan erősödő délkeleti szél Dél-Alföldön, illetve Dunántúlon főként a magasabban fekvő tájakon, illetve a Kisalföldön helyenként viharossá fokozódhat.

Késő délutántól nyugaton, délnyugaton labilizálódik a légkör. Zivatarok kialakulása inkább csak kora estétől valószínű előbb a nyugati határvidéken. Késő este kiterjedtebb zivatarrendszer alakulhat ki Dunántúlon, ez hajnalra fokozatosan átterjed a Duna–Tisza közére. A zivatarok nyomában több helyen várható intenzív csapadék, 60–80, helyenként 80–100 kilométeres óránkénti sebességű szélrohammal, illetve jégeső, néhol nagy méretű jég is.

Rovatok