Index Vakbarát Hírportál

Orbán: elegünk van a vírusból, de neki még nincs elege belőlünk

2020. október 4., vasárnap 09:12

Nehéz időszak előtt állunk, mert „nekünk már elegünk van a vírusból, de a vírusnak nincs elege belőlünk”, gyorsabban fertőz, mint korábban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. A kormányfő kifejtette: amíg nincs vakcina, addig a főszerep a védekezésé, ami lépcsőzetes: ahogy nehezedik a helyzet, úgy nyitnak meg újabb és újabb kórházakat, és állítanak az ágyak mellé újabb és újabb orvosokat, ápolókat. A kormányfő hangsúlyozta:

tudjuk tartani a lépést.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány második hulláma hosszabb és nehezebb lesz, ezért egyszerre kell végrehajtani átszervezési lépéseket és növelni az egészségügyi dolgozók teherbíró képességét. Úgy fogalmazott: a járvány nem ellene, hanem inkább mellette szól az orvosbérek nagyarányú rendezésének.

Most összefogásra van szükség, ez az a pillanat, amikor az orvosok bérében áttörő erejű javulást kell elérnünk

– fejtette ki Orbán Viktor. Hozzátette, hogy létrehoznak egy új, egészségügyi munkajogviszonyt, egy speciális, egységes szabályrendszert. Az emelés mértékéről annyit mondott, hogy „lehet mondani a duplázódást”, de nincs egységes szám, nem minden orvost érint majd azonos módon a változtatás.

Az Európai Bizottság jogállamisági jelentéséről a kormányfő azt mondta: először az Európai Bizottság nyilvánosságra hozott egy migrációs tervet, amely a V4-eknek nem fogadható el, majd a brüsszeli bizottság alelnöke, Vera Jourová megtámadta Magyarországot, „tökkelütöttnek nyilvánította a magyarokat”. Az EU egyik vezetője nem beszélhet tiszteletlenül az unió egyetlen országának polgárairól, így a magyarokról sem – jelentette ki Orbán Viktor, megjegyezve:

ha ezt a németekről vagy franciákról mondta volna, „egy perc után kirúgták volna”.

Az ezt követően kiadott jogállamisági jelentést a miniszterelnök „Soros-jelentésnek” tekinti, mert az abban megjelölt 13 forrásból 12 szervezetet Soros György támogat. Emiatt Orbán Viktor nyílt, összehangolt támadásnak tartja a jelentést.

Azt tanácsolja az Európai Bizottságnak, hogy jobban mérje fel az erejét és az EU előtt álló kihívásokat, mert a kontinens világjárványtól szenved,

így szerinte egyetlen feladat van, a védekezés, erre kellene összpontosítani, ehhez képest megtámadják a tagállamokat, újra előveszik a migráció kérdését, és „érthetetlen jogállami vitákat generálnak”. A kormányfő jelezte: arra a levelére, amelyben Vera Jourová alelnök távozását kezdeményezte Ursula von der Leyennél, az Európai Bizottság elnökénél, még nem kapott választ.

A műsorban arról is kérdezték Orbán Viktort, hogy a német országos közszolgálati rádió utólag javította a Katarina Barley európai parlamenti (EP) alelnökkel készült interjúról készült cikkét, amiben az állt, hogy az alelnök szerint ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország, mert ezekben az országokban a jogállami elvek megsértése rendszerszerű. A rádió szerint az alelnök valójában Orbán Viktorral kapcsolatban használta a pénzügyi kiéheztetés kifejezést. A magyar miniszterelnök mindezt úgy kommentálta: 

30 éve az EP nem volt ilyen közönséges, taszító hely, mint amivé most teszi néhány ember.

Hogy lehet azt mondani – különösen olyan történelmi előzményekkel a háta mögött valakinek, mint amivel a németek rendelkeznek –, hogy akkor most ki fogunk éheztetni néhány országot?

– tette fel a kérdést a kormányfő. Még tanulságosabbnak nevezte, hogy a magyar és a lengyel tiltakozás után

egész egyszerűen tökfilkónak, gyengeelméjűnek néztek minket, és azt mondták, nem is a nő mondta (...), mi meghamisítottuk. A Rákosi-időkben láttunk ilyet, amikor önkritikát gyakorolva nyilvánosan megtépték az ingüket: nem a politikus volt a hibás, hanem mi.

Orbán Viktor szerint az nyomasztja az európai politikusokat, hogy a „tortaszelet” folyamatosan csökken, hiszen míg az EU húsz éve 24-25 százalékkal járult hozzá a világ gazdasági összteljesítményéhez, addig ma csak 15 százalékkal. Ám a bajok gyökerének beazonosítása helyett a nemzetek egymásnak esnek – mondta a miniszterelnök, aki szerint az EU vezetőinek ilyenkor az lenne a dolguk, hogy „hűtsék a rendszert”, segítsék a tagállami együttműködést, azonban inkább sértegetnek, „migrációval, Soros-jelentéssel” támadnak, vagyis

pont az ellenkezőjét teszik az uniós bürokraták, mint amit egyébként egy ilyen civilizációs világpillanatban tenniük kellene.

A vörösiszap-katasztrófa tizedik évfordulója kapcsán Orbán Viktor emlékeztetett: nem hagyták magukra az ott élőket, segítettek nekik, újjáépítették az egész környéket, a helyreállítás pedig a magyar nemzet összetartozását, nagyságát, az összefogás erejét mutatja.

Végül arról az új mesekönyvről, amelyben a királyfi királyfival házasodik, a királylány pedig feminista, leszbikus, a kormányfő úgy foglalt állást: 

a homoszexualitás megítéléséhez kapcsolódó viták szövevényesek.

Magyarországon vannak jogszabályok, amelyek a homoszexualitásra vonatkoznak, ezek alapját

egy rendkívül toleráns és türelmes megközelítés adja, tehát a magyarok türelmesek ezzel a jelenséggel szemben, sőt a magyarok olyan türelmesek, hogy az ilyen típusú provokatív demonstrációkat (...) is jól viseljük.

„Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország. De van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni, és én ebben összegzem a véleményemet: 

hagyják békén a gyerekeinket”

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

Rovatok