Index Vakbarát Hírportál

Hatmilliárdos adóelkerülési ügyben emeltek vádat száztíz ember ellen

2020. október 5., hétfő 11:20

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség száztíz ember ellen emelt vádat, akik több mint hatmilliárd forintnyi adófizetési kötelezettséget próbáltak kijátszani. A költségvetési csalás, pénzmosás és vesztegetés bűntettével megvádolt személyek cégei a 6,1 milliárd forintos kárt ugyanakkor teljes egészében visszatérítették - tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség hétfőn az MTI-t.

A társaság irányítói egyúttal több külföldi cégnek is tulajdonosai, ezért a NAV és a főügyészség nemzetközi szervezetek - az Europol és az Eurojust - bevonásával, külföldi hatóságokkal együttműködve göngyölítette fel az ügyet.

A színlelt ügyletek és az adófizetési kötelezettséget kijátszó cég Bács-Kiskun megyében működtetett vágóhidat. A cég fiktív számlákkal, valamint a munkavállalókat a tényleges fizetésüknél kisebb összegre való bejelentéssel igyekezett az adóterhét csökkenteni.

A vád szerint a szervezet vezetői bankszámlák közötti átutalással szerették volna a pénz eredetét eltitkolni. Az így nyert többletbevételt több, mint egymilliárd forintot osztalékként utaltak át egy, az érdekeltségükbe tartozó ciprusi cégnek, az összeg végül – kölcsönként feltüntetve – egy szintén hozzájuk köthető spanyol vállalkozás számláján landolt.

Az ügyben a NAV nyomozói egy olyan számlagyárat is lelepleztek, ami a megrendelők igényei szerint főként reklámról szóló fiktív számlákat állított ki. A fiktív számlákat befogadó mintegy 40 cég összesen másfél milliárd forintot vont el az állami költségvetéstől. A számlabefogadó cégek közül többen ezt azonban utólag pótolták.

A húsipari cég tulajdonosa és ügyvezetője jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, a tulajdonos szintén vádlott fia pedig letartóztatásban várja a tárgyalást.

Rovatok