Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus elleni gyógyszert tesztelnek Debrecenben

2020. október 6., kedd 23:48

A Debreceni Egyetem Infektológiai Klinikáján hétfőn egy negyvenes éveiben járó, kétoldali tüdőgyulladásban szenvedő betegnek adták be a gyógyszert. Ő volt az első magyarországi középsúlyos Covid-19 beteg, akinél alkalmazták ezt a készítményt a most kezdődött országos klinikai vizsgálatban – írja a debreceni hírportál, a dehir.

A favipiravir hatóanyag-tartalmú Avigan hatékonyságát a négy magyarországi orvosképző egyetem mellett az Országos Pulmonológiai Intézetben és a Dél-pesti Centrumkórházban vizsgálják. Az intézmények egy kutatási konzorciumot hoztak létre, amelyet a HECRIN támogat.

A Debreceni Egyetemen most elindított országos klinikai kutatásban a tüdőgyulladás stádiumában lévő, de még lélegeztetésre nem szoruló betegek esetében vizsgáljuk a gyógyszer hatásosságát

– ismertette Várkonyi István, a DE Infektológiai Klinika megbízott igazgatója, a hat magyarországi centrumot, országos intézeteket és orvosi egyetemeket felölelő kutatás hazai vezetője.

A gyógyszeres kezelés tizennégy napig tart, a vizsgálatot több mint száz betegnél végzik el Magyarországon. A vizsgálatok azért nagy jelentőségűek, mert megalapozhatják az új koronavírus okozta betegség kezelésére alkalmazott készítmények magyarországi gyártását.

Avigan

Eredetileg egy japán fejlesztésű, külföldön törzskönyvezett influenzaellenes szer, amelynél felmerült, hogy a koronavírus betegség kezelésében is hatásos lehet. A vírusszaporodás kulcsenzimét, az RNS-poilmerázt gátolja. Ezt igazolták a Japánban és Kínában elvégzett klinikai vizsgálatok, és ezt erősítenék meg a magyarországi kutatással a japán kormány által biztosított gyógyszerrel.

Rovatok