Index Vakbarát Hírportál

A magyarok bíznak leginkább magukban a koronavírussal szemben

2020. október 6., kedd 16:17

A Világgazdasági Fórum megbízásából az Ipsos által végzett 20 ezer fős nemzetközi elemzés alapján a magyarok különösen szkeptikusok mind a készülő oltások hatékonyságával, mind a  vírus veszélyességével kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy „Ha lenne oltás a Covid–19 ellen, kérné-e?”, a vizsgált 27 ország közül toronymagasan vezetünk a „biztosan nem” válasszal (28 százalék), az oroszok (24) és a franciák (20) után, és sereghajtók vagyunk a „biztosan igen” válasszal (19 százalék) szorosan az oroszok (19) és a lengyelek (18) mellett. Összesítve a „talán nem” válaszokkal együtt is

a három leginkább oltásellenes ország között vagyunk.

Az első Oroszország, a második Lengyelország. A leendő oltás erejében leginkább a kínaiak reménykednek, ahol a mintavétel alapján az oltást választaná a lakosság 97 százaléka. Őket követi Brazília (88 százalék), Ausztrália (88) és India (87).

Az oltásellenesség okaival kapcsolatban Magyarországon a legtöbben az ismeretlen mellékhatásokat említették (59 százalék), ami nemzetközileg is a legelfogadottabb ellenérv. Jobban kilógunk azzal az álláspontunkkal, amely eleve megkérdőjelezi, hogy hatékony lenne az oltás (35 százalék) – ebben nálunk csak az oroszok és lengyelek (44), a belgák és dél-koreaiak (40), valamint az amerikaiak (37) kételkednek. A nemzetközi mezőnyben átlag felett gondoljuk azt is, hogy igazából nem annyira veszélyes a vírus (22 százalék). Ebben legtöbben a svédek (35 százalék), a malájok (36) és – kissé meglepő módon – az indiaiak (37 közül hisznek. A vírustól az olaszok érzik magukat leginkább veszélyben (7 százalék).

Azzal kapcsolatban, hogy elérhető lesz-e az oltás az év végéig, csupán a magyarok negyede bízik, ezzel a hatodik legkevesebb reményt tápláljuk Kanada, Németország, Belgium, Japán és Lengyelország után.

Rovatok