Index Vakbarát Hírportál

Könyvdarálás után itt a homofób kirakatragasztás

2020. október 6., kedd 15:53 | aznap frissítve

Ismeretlenek a budai Pagony könyvesbolt ablakára ragasztottak egy plakátot, amelyen az áll, vigyázat, itt homoszexuális propagandakiadványt forgalmaznak. A könyvspecialista Dúró Dóra szerint helyénvaló az akció.

A falragaszon a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom logója látható, a szervezet saját honlapján nem tesz említést az akcióról. 

Mint azt az Index is megírta, Dúró Dóra országgyűlési képviselő szeptember végén  tartott sajtótájékoztatót, ahol ledarálta egy iratmegsemmisítőben a Meseország mindenkié című könyvet, a politikus szerint ugyanis a könyv többek között a „homoszexualitást propagálja”, és ez „támadás a magyar kultúra ellen”. A mesekönyv bűne az volt, hogy több kisebbség mellett LMBTQ-karaktereket is szerepeltet a történeteiben. 

A YouTube azóta törölte a videó-sajtótájékoztatót, arra hivatkozva, hogy az megsértette a csatorna gyűlöletkeltő tartalommal kapcsolatos szabályzatát. 

Az Index megkereste a könyvesbolt vezetőjét, aki azt nyilatkozta, valószínűleg éjszaka ragasztották fel a plakátot, ők is a közösségi médiából értesültek, egy a Szentkorona Rádió honlapján megosztott cikkét továbbítottak a boltnak szimpatizánsok. Azóta a Pagony vezetősége ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett, a plakátot eltávolították. 

Barcsa-Turner Gábora Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom társelnöke az Indexnek küldött  levelében azt írta:  nemcsak EGY könyvesbolton jelent meg a matrica, hanem mintegy tucatnyin. Hozzátette: 

Tervezzük további plakátok elhelyezését, és egyéb figyelemfelkeltő akciók is várhatók az ügyben. 

Dúró Dóra, a Mi hazánk Mozgalom képviselője az Index kérdésére, hogy mit gondol az akcióról, azt válaszolta:

Helyénvalónak tartom. Minden olyan figyelemfelkeltésre alkalmas felületet meg kell ragadni, ahol jelezni lehet, hogy mit tartalmaz egy könyv, ez különösen igaz a gyerekeknek szánt tartalmak esetében. Mint ahogyan a filmek esetében is van 18-as karika, üdvözölném, ha lenne egy előzetes, vagy olyan felhívás, ahol jelzik a szülőknek, hogy mi áll a könyvben.  

Rovatok