Index Vakbarát Hírportál

Népszavazás dönthet az agárdi szabadstrandról

2020. október 6., kedd 22:02

A választási bizottság jóváhagyta a gárdonyi ellenzéki képviselők helyi népszavazási kezdeményezését, amely többek között arra vonatkozik, hogy az agárdi szabadstrandot elidegeníthesse-e az önkormányzat.

Az ATV-nek Eötvös Pál ellenzéki önkormányzati képviselő elmondta, hogy a népszavazás kezdeményezése előtt konzultációt tartottak Gárdonyban. Ennek során igyekeztek felmérni a helyi lakosság körében, hogyan viszonyulnak az Agárd és Gárdony között található partszakasz eladásához, illetve beépítéséhez.

Az ellenzéki képviselők a nemzeti konzultáció mintájára konzultációs lapokat készítettek, amelyeknek több mint a fele vissza is érkezett. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a lakosok nem akarják, hogy a városvezetés eladja a területeket.

Ez tulajdonképpen egy vélemény-szondáztatás volt, amiből az jött ki, hogy az itt élők több mint fele úgy gondolja, meg kell tartani a strandokat szabad partszakasznak, nem pedig szállodát és lakóparkot kell építeni rájuk

– összegezte Eötvös Pál.

Az aláírások 30 napig gyűjthetőek azt követően, hogy hitelesítették az aláírásgyűjtő-íveket, és a lakosok 25 százalékának a támogatása kell a népszavazás elrendeléséhez. A majdani referendum eredménye a szavazás érvényessége esetén köti a városvezetést a feltett kérdések vonatkozásában.

Korábban már megírtuk, milyen felháborodás kíséri Gárdony önkormányzatának azon kísérletét, mely szerint módosítani kívánják a helyi építési szabályozást, ami lehetővé tenné a tótól számított 30 méteres védelmi sáv beépítését. Vannak, akik attól tartanak, hogy hamarosan szállodák és lakóparkok fogják uralni a Velencei-tavi látképet.

A tervezet két agárdi, valamint egy gárdonyi strandot és kempinget érint. Tóth István polgármester a turizmus fejlesztése mellett foglal állást. Elmondta, hogy az érintett területek eddig is építési területnek számítottak, igaz, más volt a besorolásuk. A polgármester szerint a helyiek elégedettek a tervekkel, és csupán a környéken üdülők ellenzik.

Rovatok