Index Vakbarát Hírportál

Időjárás-manipulálás felsőfokon: remekül vizsgázik a jégeső-elhárítás

2020. október 6., kedd 11:39

Sok kárt előzött meg idén az országos jégkármérséklő rendszer – közölte a rendszert üzemeltető kamara (NAK) kedden az MTI-vel.

Az időjárás-manipulálásra tervezett párologtatók ezüst-jodid-szemcséket szórnak a felhőkbe, ahol ezeken a szemcséken a felhőkben lévő apró vízcseppek összeállnak. Ez felgyorsítja a jégkristályok képződésének sebességét, aminek eredménye, hogy csapadék keletkezik sokkal több, de kisebb jégdarabokból álló szemcsékből. Sokszor a föld felé esve előbb megolvadnak, és eső formájában érnek le. 

Országszerte összesen 986, talajgenerátorból álló jégkármérséklő szerkezet áll szolgálatban.

Minimális ezüst-jodid is hatékonyan meg tudja oldani a jégképződést, ami a földre hullva és a talajba kerülve a környezetnek meg sem kottyan.

A mérések mindenhol azt mutatják, hogy az időjárás-manipulálás nyomán évtizedes távlatban sem változik meg számottevően a talajban vagy a talajvízben az ezüst természetes formában is meglevő, minimális koncentrációja.

Idén szeptember végén zárult le a védekezési időszak, ennek 169 napja alatt összesen 94 napon – azaz átlagosan heti négy napon – kellett bekapcsolni a generátorokat az Agrárkamara tájékoztatása szerint.

Rovatok