Index Vakbarát Hírportál

Egyre gyűlnek a népegészségügyi kutatási projektek

2020. október 7., szerda 16:11

Eddig már 54 pályázatot adtak be a népegészségügyi szempontból jelentős kutatás-fejlesztési projektek támogatására augusztus végén meghirdetett „Befektetés a jövőbe” elnevezésű pályázatra - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese a tárca közleménye szerint. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból 7 milliárd forintot különítettek el az augusztus 19-én megjelent felhívásra

A politikus szerint ez a lehetőség egyszerre szolgálja az emberek egészségének és életének védelmét, illetve a magyar gazdaság erősítését. Ugyanakkor nemcsak a koronavírus-járvánnyal összefüggő projektek nyerhetnek el támogatást,  hanem a népegészségügyi kockázatot jelentő megbetegedések kutatását és célzott válaszok – konkrét fejlesztések, innovációk – kidolgozását is lehetővé teszi.

A támogatott projektektől új diagnosztikai és terápiás eljárások, jelentős új népegészségügyi technológiák és szolgáltatások, illetve Magyarországon ideiglenesen vagy tartósan hiánycikknek minősülő termékek helyettesítését célzó prototípusok vagy termékek fejlesztését várják.

Az eddig szakpolitikai értékelésre beadott pályázatok támogatási igénye mintegy 3,9 milliárd, vagyis a keret még messze nem merült ki. A támogatásra jogosultak köre a felsőoktatási intézményektől kezdve a kutatóintézeteken át a vállalkozásokig terjed. Schanda Tamás hangsúlyozta, hogy a jövőben is támogatják a a vállalkozások, egyetemek és kutatóintézmények alkotó együttműködését. 

Azok a pályázók, akik pozitív szakmai véleményt kapnak, annak birtokában nyújthatnak be támogatási kérelmet 2020. december 4-ig.

Rovatok