Index Vakbarát Hírportál

Európai Számvevőszék: a járvány súlyosbíthatja a gyermekszegénységet

2020. október 7., szerda 13:55

Célzottabbá kell tenni a gyermekszegénységre irányuló uniós fellépéseket – hívja fel a figyelmet az Európai Számvevőszék jelentése. A szervezet szerint nehéz meghatározni, hogy az uniós fellépések eredményesen segítik-e a probléma kezelésére irányuló intézkedéseket. 

A gyermekek közel egynegyedét fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés veszélye. „A gyermekszegénység továbbra is komoly problémát jelent az Unióban, ami hátráltatja a fenntartható, befogadó és a méltányosságot is szem előtt tartó társadalom kialakulását. Sajnos a jelenlegi Covid–19 válság nyomán a gyermekszegénység valószínűleg még súlyosabbá fog válni

– mondta Tony Murphy, a számvevőszék ellenőrzésért felelős tagja, hozzátéve:

Ahhoz tehát, hogy a gyermekszegénységre irányuló uniós finanszírozás és szakpolitikai kezdeményezések kedvező hatást gyakorolhassanak a gyermekszegénység szintjére az Unióban, elengedhetetlen, hogy azok a jövőben megbízható információkon alapuljanak.

Az Eurostat adatai alapján közel 23 millió 18 év alatti gyermeket fenyeget a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés. A számvevők a következőket javasolják az Európai Bizottságnak:

Rovatok