Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely szívesen együttműködik az uniós pénzekért Orbán Viktorral

2020. október 7., szerda 20:30

A fővárosi önkormányzat nagyon szívesen együttműködik az Orbán-kormánnyal, hogy minél több uniós forrás érkezzen Budapestre és Magyarországra, de a kormány sem a következő hétéves költségvetés, sem a helyreállítási alap felhasználásáról egyeztetett. A Fővárosi Közgyűlés szeptember 30-i ülésén bocsátotta vitára a Fővárosi Önkormányzat Integrált Fejlesztési Programját, amely több mint 60 oldalon, 1200 milliárd forint értékben sorolja fel a főváros által megvalósítani kívánt projekteket – reagált Karácsony Gergely főpolgármester az Index kérdésére Orbán Viktor szerdán a Hír TV-nek adott interjújára, amelyben a kormányfő azt mondta, lehet közvetlenül pályázni uniós forrásokra.  

Azért küzdünk a városok közvetlen finanszírozásának növeléséért, mert félő, hogy ha az Orbán-kormányon múlik, akkor Budapest és a többi ellenzéki vezetésű település nem jut forrásokhoz, ami nem csak ezeknek a településeknek, de az ország egészének is rendkívüli károkat okozna

– fűzte hozzá.

Eközben az az ATV Híradója azt közölte, hogy Karácsony Gergely pénteken már Frans Timmermans uniós bizottsági alelnökkel tárgyal, hogy az önkormányzaton keresztül használhassa fel Magyarország az uniós mentőcsomag egy részét. 

Tíz ellenzéki polgármester, élükön Karácsony Gergellyel kedden nyílt levelet írtak az Európai Bizottság és az Európai Parlament alelnökének, hogy Magyarország az önkormányzatokon keresztül használhassa fel az uniós mentőcsomag egy részét.  A főpolgármester azt mondta, hogy kérésükre választ még nem kaptak, de  pénteken már Frans Timmermans uniós biztossal tárgyal az ügyben.

A bizottsági alelnök úr tárgyal pénteken a kormány képviselőivel, és az a megtiszteltetés ért, hogy az én véleményemre is kíváncsi. A véleményem egyébként közismert, hiszen Timmermans úrral még az európai parlamenti választási kampányban is közösen beszéltünk arról, hogy növelni kell a városok közvetlen finanszírozását

- mondta Karácsony Gergely.


Orbán Viktor miniszterelnök szerda este a Hír TV-nek adott interjújában ezzel összefüggésben azt mondta, 

az önkormányzatok akkor járnak jobban, ha a magyar államon keresztül kapnak uniós forrásokat,

pályázati pénzekhez jutni külön utakon ugyanis nem egyszerű. A kormányfő sok sikert kívánt a pénzszerzéshez a baloldali önkormányzatoknak.

A koronavírus-járvány okozta károk enyhítése érdekében az Európai Unió vezetői nyáron döntöttek egy 750 milliárd euro keretösszegű mentőcsomag elfogadásáról. Magyarország hatmilliárd euróra, ezen belül 4,6 milliárd euró számíthat az újjáépítési alapból.


Rovatok