Index Vakbarát Hírportál

Katonák nem leszünk! – reagált az orvosi kamara az Orbán-kormány béremelési törvényére

2020. október 7., szerda 14:32

Reagált a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az Országgyűlés által szerdán elfogadott orvosi béremelési törvényre. Kamarai álláspont szerint egy ilyen társadalmi hatású törvény előkészítését és elfogadását csak és kizárólag az érintettekkel követő egyeztetések után szabad keresztülvinni, és rendkívül fontos a kompromisszumra való hajlandóság is.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az orvostársadalom számára egy olyan törvény lenne a megfelelő, ami egyértelmű részletekkel rendelkezik, és minden szegmense előre ismert a napi munka során.

A MOK a béremeléssel, és azzal a szándékkal, hogy egy transzparens és korszerűbb szerkezetű egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre, egyetért, ahogy a hálapénz eltörlésével és a tiszta viszonyok megteremtésére való hajlandósággal is.

Az előzetes egyeztetés nélkül benyújtott törvény egylépcsős végrehajtása viszont súlyosan veszélyezteti az ellátórendszer működését és sérti az orvosok alapvető jogait. Ugyanígy a másodállások szigorú korlátozása is, amely szakterületeket és intézményeket tehet működésképtelenné. Nem beszélve az adminisztratív-feladat-tömegről, amely nem hajtható végre a hatályba lépésig rendelkezésre álló idő alatt. Így számos szakrendelő, kórházi osztály orvos nélkül marad. Nagy veszélyt jelenthet a MOK szerint az is, hogy orvosok tömege fogja inkább a magánellátást választani.

A MOK most elemzi a törvény végleges szövegét és javaslatokat fognak tenni a törvénymódosításra. Ahogy a közleményben megfogalmazzák:

Katonák nem leszünk. A magyar orvostársadalom a fő céllal, a tiszta, átlátható egészségügy kialakításával egyetért, ezért azt gondoljuk, a kialakult helyzet szakmai alapon nyugvó valódi összefogással menthető.

Rovatok