Index Vakbarát Hírportál

Magyar találmány a PCR-teszt kihívója

2020. október 7., szerda 10:44

Egy magyar tulajdonú molekuláris diagnosztikai cégnek köszönhető a forradalmi, AzureSeq névre hallgató, egylépéses koronavírusteszt. Az egyedülálló PCR-vizsgálatot az Omixon Biocomputing Kft. fejlesztette ki. A teszt azért is nagy jelentőségű, mivel gyorsabban és egyszerűbben képes kimutatni a koronavírust. Az új diagnosztikus eljárás tesztelésében Magyarországról a Semmelweis Egyetem vett részt – olvasható az intézmény honlapján. Dr. Merkely Béla rektor szerint a tesztet a gyorsasága, valamint a hatékonysága miatt a jövőben egyre nagyobb mértékben fogjuk használni.

„A klasszikus PCR-teszt a mintából kivont vírus RNS-kimutatásán alapul. Az RNS-kivonás időigényes, több órán át tartó és költséges folyamat, éppen ezért óriási szükség volt egy olyan tesztre, amelyhez nem kell kivonni az RNS-t, hanem közvetlenül a levett mintából elvégezhető a kimutatás” – emelte ki a lényeget dr. Vásárhelyi Barna, az eszköz elővizsgálatában részt vevő Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet igazgatója.

Az új fejlesztésű, egylépéses tesztet egy kaliforniai vállalattal együttműködve fejlesztették ki, és kizárólagos forgalmazási jogokkal rendelkezik Európában, a Közel-Keleten és Afrikában.

Rovatok