Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Folyamatosan minden járványmutató romlik

2020. október 7., szerda 11:59

Meghalt egy 21 éves nő is – közölte Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos közlése szerint az elmúlt 24 órában 816 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 33 114 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt huszonnégy beteg, mint mondta, a legfiatalabb egy 21 éves nő, aki  

EGY NAGYON GYORS, TRAGIKUS, ÉLETTEL ÖSSZEEGYEZTETHETETLEN BETEGSÉGBEN HUNYT EL. Tulajdonképpen csak a laboratóriumi vizsgálat igazolta nála a fertőzést, nem gondoljuk, hogy a koronavírus okozta a halálát.

A tisztifőorvos elmondta, az elhunytak száma egyre növekszik, a halálozások alakulására ezért külön kitért. Mint mondta, csak lezárt heteket szabad értékelni, tehát az adatok a 40. hétig feldolgozhatók.

Sajnálatosan az elmúlt időben növekszik az elhunyt esetek száma. A járvány idején az április 13–19. közötti héten regisztráltuk a legtöbb halálozást, azon a héten 90 ember halt meg idehaza a koronavírus miatt. Az elmúlt hetekben már napi tíz halálozási eset volt, ami egyre növekszik

– részletezte, hozzátéve, hogy az év eleje óta tartó pandémia alatti időszakot tekintve 76,4 az elhunytak átlagéletkora. 

A második hullámban ez az átlagéletkor már 72,6 év, tehát csökken az elhunytak átlagéletkora

– mondta. Ismertette továbbá, hogy a 40. hétig összes regisztrált 833 fő vonatkozásában 52 főnél nem találtak társbetegséget, csak magát a koronavírust azonosították. Megállapítható továbbá, hogy 70 év felett a nők, 70 év alatti korosztályokban pedig inkább a férfiak halálozási aránya a magasabb.

Ezek alapján kijelenthetjük, nem egy egyszerű náthával állunk szemben

– mondta a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy ezért nagyon fontosak a szabályok, amelyeket folyamatosan és tudatosan be kell tartania minden korosztálynak. 

(Borítókép: Magyarország Kormánya / Facebook)

Rovatok