Index Vakbarát Hírportál

Ötvenszázalékos béremelést sürget a szakdolgozóknak a Független Egészségügyi Szakszervezet

2020. október 8., csütörtök 19:01

Ötvenszázalékos átlagos béremelést kér az orvosi bértábla által nem érintett egészségügyi dolgozóknak a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) – olvasható a munkavállalói érdekképviselet honlapján. A FESZ, emellett, kompenzációs béremelést szeretne az egészségügyi dolgozók teljes körének, januártól. Az okok: a hálapénz kivezetése, a másodállások korlátozásával visszaeső kiegészítő szakdolgozói keresetek pótlása, a koronavírus-járvány okozta súlyos dolgozói megterhelés, valamint az orvosok és a szakdolgozók közötti bérarányok megőrzése.

A szakszervezet szerint a most elfogadott törvény azonnali bevezetése súlyos ellátási zavarokat okoz majd a gyógyításban, az ügyeletek ellátásában, számos intézmény működésében. A FESZ közleményében úgy fogalmaztak:

Ha nem történik meg a teljes gyógyítói kör anyagi veszteségeinek azonnali és a várható veszteséggel arányos kompenzálása, akkor a szakdolgozók tömeges elvándorlására, kilépésére lehet felkészülni, de a legnagyobb vesztesek a gyógyulásra váró betegek lesznek.

A munkavállalói érdekképviselet a 2022-ben és 2023-ban megvalósítandó béremelések részleteiről az orvosi béremelésekkel arányos, konkrét javaslatot küldött Orbán Viktor kormányfőnek. A FESZ szerint a javaslat a munkahelyi tapasztalatot jobban elismerő béremelést tartalmaz.

Rovatok