Index Vakbarát Hírportál

Csaknem 900 halottja van már a koronavírus-járványnak idehaza

2020. október 8., csütörtök 09:04

932 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 34 046 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 21 beteg, így az elhunytak száma 898 főre emelkedett, 9187-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 23 961 fő. Az aktív fertőzöttek 35%-a, az elhunytak 48%-a, a gyógyultak 34%-a budapesti. Kórházban 804 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen.

járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. A kormány ezért meghosszabbította a járvány miatti határellenőrzést, és továbbra is kéri az általános szabályok betartását – írják a koronavirus.gov.hu oldalán.

Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Valamint 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. 

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés annak érdekében, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjük az óvodák és iskolák zavartalan működését. Az operatív törzs jelenleg 30 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 121 osztálynál és 6 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt. 

 Illusztráció: Átló Koronamonitor

(Borítókép: Orvosnak segít maszkot felvenni egy ápoló a vizit előtt a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid ortopéd-traumatológiai osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. május 14-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok