Index Vakbarát Hírportál

Barabási Albert-László: A hangsúly a vakcinaháborún lesz

2020. október 9., péntek 17:08

Barabási Albert-László, a bostoni Northeastern University komplex hálózati kutatóközpontjának vezetője már régóta foglalkozik nemcsak hálózatkutatással, hanem kollégáival azt is modellezi például, hogyan terjed egy vírus, a járvány. Legutóbb szeptember végén posztolt drámai hangvételű becslést, ameelyben azt írta, hogy:

két hete, amikor 100 új fertőzést regisztráltak, már az nagy számnak tűnt. A tegnapi 500 számomra ijesztő. Ez azt jelenti, hogy durván 100 000 aktív fertőzött van közöttünk, 100 magyarból egy.

Azóta a napi fertőzöttek száma egyre csak növekszik. Barabási Albert-László szeptember 28-i posztjához képest is megduplázódott

A professzort, aki saját, hálózatokról szóló kiállítását ma nyitotta meg Budapesten a Ludwig Múzeumban, a hvg.hu szólaltatta meg. Barabási Albert-László így gondolja: 

Egészen nyilvánvaló, hogy jövő nyárig nem áll vissza az élet a normális kerékvágásba. Aztán még egy évet ráhúzunk erre a folyamatra, mert ha végre lesz vakcina, a hangsúly a vakcinaháborún lesz

– fogalmazott a kutató.

2021 és az utána következő év arról szól majd, hogy az oltásból hányat tudnak gyártani, ki fogja megkapni, ki lesz hajlandó beadatni.

Barabási Albert-László a Magyar Tudományos Akadémia tagja, 2019-ben megkapta a Bolyai János Alkotói Díjat is.

(Borítókép: Barabási Albert-László. Fotó: Bánkuti Sándor / Index)

Rovatok