Index Vakbarát Hírportál

Kellemes kis szombatunk lesz, kár, hogy utána jön a vasárnap is

2020. október 9., péntek 17:28

Lélegzetvételnyi szünethez jutott Közép-Európa, ami az időjárási frontokat és a velük járó szeles, csapadékos időt illeti – jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat. Egy erősödő anticiklonnak köszönhetően enyhébb levegő áramlik a térségbe, a sok napsütés hatására pedig a mediterrán partvidéken még gyakoriak lesznek a 25 fok körüli csúcsértékek. A Fekete-tenger térségében, valamint a kontinens északnyugati részein azonban a hullámzó frontok miatt kimondottan esős, borongós idő lesz a jellemző.

Magyarországon szombat estig a fátyolfelhők mellett alapvetően sok szűrt napsütésre számíthatunk, de  átmenetileg vastagabb felhők is megjelenhetnek az égen. Legkorábban szombat este várhatók a Nyugat-Dunántúlon záporok, de jellemzően gyenge, illetve mérsékelt, kezdetben nyugatias, éjszakától pedig változó irányú légmozgás lesz. Szombat este a Kisalföldön viszont már élénk északnyugati szél fúj majd.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 11 fok között alakul, 5 foknál hidegebb inkább csak az északi völgyekben és a homokhátságokon lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 17 és 22 fok között várható.

A vasárnapi időjárás viszont már nem lesz annyira derűs. Bár keleten még számítani lehet hosszabb-rövidebb napos időszakokra, nyugat felől egyre többfelé beborul az ég. A nyugati és a középső országrészben mind többfelé várható eső, zápor, csak azok lesznek biztonságban, akik az ország keleti részén töltik a napot, este azonban ide is megérkezik a csapadék.

A Dunántúlon sok helyütt megerősödik az északnyugati, máshol megélénkül az északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton, északnyugaton 13 és 16, keleten, délkeleten 17 és 22 fok között alakul vasárnap. 

Rovatok