Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Berobbant a vírus egy tiszaújvárosi építkezésen

2020. október 9., péntek 12:09

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 1176 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 35 222 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 15 beteg, így az elhunytak száma 913 főre emelkedett. 

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az elhunytak között többen többféle krónikus alapmegbetegedésben szenvedtek, és

öt főnél vírusos tüdőgyulladást neveztek meg halálokként, tehát a közvetlen halálok koronavírusos megbetegedés volt.  

Müller Cecília figyelmeztetett, hogy a diabéteszes betegeknek különösen kell figyelniük, ha pozitív lesz a koronavírustesztjük, hogy ne boruljon fel az anyagcseréjük. A tisztifőorvos kiemelte, hogy már 993 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen.

Látjuk, hogy emelkedik a kórházban ápoltak száma, és ez a betegség – ha középsúlyos állapotban kerül valaki kórházba – nagyon gyorsan tud súlyosbodó szakaszba lépni, és ilyenkor szükségessé válhat a lélegeztetés.

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy bárki bármilyen tünetet észlel magán, azonnal értesítse háziorvosát. Elmondta, hogy eddig 803 648 PCR-tesztet végeztek, majd kitért a maszkviselésre.

Örvendetes, hogy a legnagyobb arányban, a legnagyobb számban támogatja a lakosság a maszkviselést. Továbbra is fennállnak a szabályok, amelyekkel ezzel kapcsolatosak.Kérem, mindenütt, ahol nem tudjuk a távolságot tartani, a saját, és embertársaink egészsége érdekében viseljünk maszkot!

Müller Cecília arról is beszélt, hogy Tiszaújvárosban járványügyi gócpont alakult ki. 

Egy nagy építkezésen, soknemzetiségű emberek között ütötte fel fejét a vírus: 1717 PCR-tesztből 242 lett pozitív. Ezentúl az egészségügyi hatóságok 173 főt minősítettek szoros kontaknak 

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy egy nagy kihívás ennek menedzselése a területen, de minden szakember végzi a dolgát a helyszínen, a munkásokat elkülönítették, a megyei kórház készen áll és felkészült, ha többen kerülnek közepesen súlyos vagy súlyos állapotban kórházba. 

Rovatok