Index Vakbarát Hírportál

Jourová-ügy: hazaárulással vádolja a kormány a Momentumot

2020. október 10., szombat 19:56

Donáth Anna letagadta, hogy egyeztetett volna Vera Jourovával, pedig de – nagyjából ez a fő állítása a HírTV „exkluzív tényfeltárásának”, amelyet napokon keresztül úgy hirdettek a kormánypárti televízióban, mint a momentumos európai parlamenti képviselő „őszödi beszéde”. Ez azért túlzás. 

A Donáthról kihozott leleplező felvétel annyiban azonban mégis hasonlít Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök esetéhez, hogy ez is egy párton belüli megbeszélésről szivárgott ki. A leleplező riport tanúsága szerint Donáth arról beszélt párttársainak, hogy rendszeresen egyeztetett telefonon Vera Jourovával, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökével. 

A zárt videokonferencián a momentumos politikus azt mondta: 

Engem rengetegen keresnek. Hát a jogállamisági kérdések hozzám tartoznának. Vera Jourovával háromnaponta beszéltem telefonon. Informálisan. 

Ez azért kellemetlen Donáth Anna számára, mert amikor néhány hete Varga Judit igazságügyi miniszterrel vitázott, akkor tényleg letagadta, hogy egyeztetett volna az uniós biztossal. 

Nem szoktam vele lefekvés előtt arról csacsogni vele, hogy képzeld Vera, már megint mi történt Magyarországon. 

– fogalmazott akkor a Momentum politikusa. 

A vitán egyébként azért került szóba az Európai Bizottság alelnöke, mert a Der Spiegel nevű német lapban „beteg demokráciának” nevezte a magyar rendszert, amely miatt Orbán Viktor lemondásra szólította fel a  cseh politikust. 

Ráadásul megjelent az Európai Bizottság jogállamiságról szóló jelentése is, amelyben kemény kritikákat fogalmaztak meg hazánkkal szemben az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupció helyzetével és a sajtószabadsággal kapcsolatban. 

A kormány ezért hevesen támadta Jourovát, Donáthot pedig azzal vádolták, hogy a magyar érdekek ellen lobbizik Brüsszelben

A Momentum politikusa közösségi oldalán reagált a péntek este megjelent HírTV-s riportra.  Donáth a Facebookon azt írta, hogy még márciusban, amikor a magyar kormány éppen a „felhatalmazási törvény elfogadtatásával küzdött a hazai és nemzetközi porondon”, Vera Jourová többször is kikérte a véleményemét, mint Magyarország egyik megválasztott EP-képviselője.

Európában ez így néz ki, az európai politikában a biztosok nem elérhetetlenek mint a magyar kormánytagok, és nem kell könyörögni, hogy vitázhassunk vagy beszélgethessünk. 

Donáth a posztjában arra is felhívta a figyelmet, hogy az Origón már két órával azelőtt megjelent a Szijjártó Péter külügyminiszter reakciója a videóra, minthogy először levetítették volna azt a televízióban. Szijjártó egyébként odáig ment, hogy hazaárulással vádolta meg Donáthot és lemondásra szólította fel. 

Azóta Varga Judit is beleszállt a Facebookon a Momentum EP-képviselőjébe, az igazságügyi miniszter úgy véli, amikor a magyar kormány a világjárvány kellős közepén azon dolgozott, hogy minél kevesebb ember élete és megélhetése kerüljön veszélybe, akkor

az ellenzéki európai parlamenti képviselők Brüsszelben és Budapesten is, egy előre megírt forgatókönyv alapján a brüsszeli érdekeket képviselték és álhíreket terjesztve a magyar kormány veszélyhelyzetben hozott döntései ellen uszítottak. 

Rovatok