Index Vakbarát Hírportál

Emmi: Értelmetlen lenne a pedagógusok rendszeres tesztelése

2020. október 10., szombat 20:25

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kiadott egy közleményt, amelyben arra kérte a kabinetet, hogy intézkedjen a ki nem fizetett túlórákról, és vonja vissza a logikátlan és veszélyeztető járványügyi intézkedéseket, különben megtagadják a munkafelvételt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményben válaszolt a szervezetnek, leírták, hogy értelmetlen lenne rendszeresen tesztelni a pedagógusokat.

A PSZ nyolcpontos követelést fogalmazott meg, amelyben többek között azt kéri,

Az Emmi közleménye szerint

a biztonságot egyáltalán nem növelné és szakmailag teljesen értelmetlen lenne a pedagógusok rendszeres (akár havonta vagy kéthetente történő) tesztelése, mert a PCR-teszt csak a pillanatnyi állapotot mutatja meg, és semmi garancia nincs arra, hogy akár a tesztelést követő napon ne fertőződjön meg az érintett. Akinél azonban felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, azt minden esetben ingyenesen teszteljük.

A tárca szerint a PSZ nyitott kapukat dönget, az általuk kiadott közleményben megfogalmazott követelések többsége megfelel a köznevelési intézményekben már ma is bevett gyakorlatnak. 

Nem tudunk egyetérteni a szakszervezet által javasolt „hibrid oktatással”, jelenleg ez nem időszerű, hiszen az elmúlt két hétben nem nőtt, sőt inkább csökkent a karanténba helyezett csoportok és osztályok száma, emellett ennek a bevezetése hátrányosan érintené a diákok tanulmányi előmenetelét is.

Rovatok