Index Vakbarát Hírportál

Ugye nem gombamérgezésben akar meghalni?

2020. október 10., szombat 06:21

Az időjárás-előrejelzés szerint a hétvége első napja igazi indián nyárnak ígérkezik. Megfelelő alkalom arra, hogy családi programként, ellátogasson a közeli erdőbe, és egy kis kosarat is felkapva ne csak sétát tegyen, hanem meg is töltse azt gombával.

Régi hagyomány

A gombászkodás nem új, divatos szabadidőprogram. Komoly hagyománya van, annál is inkább, mert több mint négyezer gombafaj található Magyarországon 

– említi az okokat Benedek Lajos, a Szent István Egyetem adjunktusa, aki egyben a Mikológiai Társaság vezetőségi tagja is.

A több ezer gombafaj közül az ehetők száma is több százra tehető, és még rengeteg lehet, amelyekről a tudománynak jelenleg nincs tudomása. Vagyis nem könnyű felismerni, éppen mibe botlunk bele. Ehhez nyújt segítséget számtalan gombaismereti tanfolyam. Az alapfokú tanfolyamon több mint száz fajtát oktatnak, míg a középfokú szakellenőri tanfolyamon 303 fajjal ismerkednek meg – nyilatkozta a Mikológiai Társaság vezetőségi tagja.

A gomba jól elkészítve ízletes, és bár nehéz megemészteni, sok hasznos tápanyagot tartalmaz. Kalóriatartalma alacsony, kilónként mindössze 150–500. Gazdag D-vitaminban, emellett akár 90 százalékos víztartalmat is elérhet. A fennmaradó szárazanyagtartalom 35–60 százaléka fehérje, 20 százaléka szénhidrát, illetve ásványi anyag. Ez utóbbi a növény kalapjának bőrében található, ami főként kálium és foszfor.

Alig várom, hogy elindulhassak az erdőbe

Suha Jenőnek évek óta állandó placca van a budapesti Fény utcai piacon. Vevői kora reggel várják őt, illetve gombáit.

Már anyám hasában is gombásztam

– válaszol nevetve arra a kérdésre, hogy mióta járja az erdőket. De ez most is így van.

Alig várom, hogy elindulhassak az erdőbe” – árulja el miért várja mindig a szerdai napot.

Ugyanis szerdán és csütörtökön indul el a Bükk vagy Mátra erdeibe, és az ott összegyűjtött termést pénteken és szombaton adja el a piacon. A gombák több mint 100 kilométert utaznak, míg a vevőkhöz érkeznek.

Kedvenc elfoglaltsága 15 éve már bevételt is hoz: őstermelőként járja az erdőket. Mint mondja, a Bükkben és a Mátrában hosszú az erdei gomba szezonja. Levegővétel nélkül sorolja, mikor melyik gombának van éppen időszaka.

Ahogy az árakra terelődik a szó, elárulja, nem ő a legolcsóbb, de a minőséget meg kell fizetni.

A Fény utcai piacon 700–800 forint tíz deka vargánya. Vagyis egy négyfős családnak 1600 forintból egészséges és kiadós vacsorát lehet készíteni.

Ugyanakkor az utóbbi években sokat emlegetett szarvasgomba darabja akár hat–nyolcezer forintot is megér, kilója pedig nem kevesebb mint 100–150 ezer között mozog. Karakteres, telített íze miatt mindössze pár dekát használnak a séfek. Azonban keresése engedélyhez kötött, amelyet külön erre a tevékenységre kiképzett kutyával végeznek. Szolnokon nemrégiben adtak át egy szarvasgomba-feldolgozó üzemet.

Ne ez legyen az utolsó lakoma

Benedek Lajos véleménye szerint a tanfolyamoknak köszönhető az, hogy bár minden évben előfordulnak gombamérgezések, mégsem jelentős a számuk. Minden nagyobb piacon vannak szakellenőrök, akiknek a munkája két részből áll: egyrészt engedélyezik azokat a gombákat, amelyeket a piacon árusítanak, másrészt bárki elviheti el a maga által gyűjtött terméseket, azokat ingyen ellenőrzik.

Magyarországon évente átlagosan 100-150 gombamérgezés fordul elő, derül ki a Nébih weboldaláról, ahol egyébként sok hasznos információ található a témában, például fotókkal ellátott lista a mérgező és ehető gombapárokról, melyeket könnyű összetéveszteni. A mérges és ehető párosításokat ezen a honlapon tekintheti meg.

Az enyhébb lefolyású mérgezések hányás, hasmenés kíséretében, kórházi ellátás nélkül kezelhetők.

A gyilkos galóca mérgezése azonban szinte minden alkalommal végzetes. A finom ízű gomba hatását jól érzékelteti, hogy egy termőtesttől akár egy egész család is meghalhat – hívja fel Benedek a figyelmünket.

Suha Jenőnek nem jelent gondot a gyilkos galóca. Még gyerekkorában megtanulta, messziről kerülni kell a kalapos gombát. Búcsúzóul még azt is elárulja, hogy az idei év egy nagyon jó szezon, és ha valaki komolyan gondolja, akár meg is lehet élni belőle.

Egyedüli problémának a kompenzáció hiányát látja. Amíg más mezőgazdasági ágazatokban dolgozók igényelhetik szárazság vagy rossz időjárás esetén a segítséget, addig ez a lehetőség a gombászokra nem vonatkozik.

(Borítókép: (MTI/EPA/Caroline Blumberg)

Rovatok