Index Vakbarát Hírportál

Kilincsekről, liftgombokról vett minták segíthetik megállítani a vírus terjedését

2020. október 10., szombat 17:43

Kilincsekről, liftgombokról, falakról, WC-lenyomókról, kapcsolókról vagy a levegőből vett minták segíthetik megállítani a koronavírus-fertőzés terjedését.

Dr. Micsinai Adrienn mikrobiológus, a Wessling Hungary Kft. Munkatársa az InfoRádiónak arról beszélt, hogy a Covid-felületteszt, amely egy-két napon belül ad eredményt laborkapacitástól függően, a fertőzés terjedését, annak bekövetkezését segíthet megállítani. Mint fogalmazott,

egyre erősödnek azok a hangok, amelyek szerint a koronavírus képes a levegőben kisebb aeroszolrészecskékben fertőzőképesen megmaradni.

Ugyanakkor hozzátette, hogy sok környezeti paramétertől függ, hogy a vírus pontosan meddig mutatható ki a levegőben. A szakember szerint viszont a szabályok betartására is fontos jelzés lehet a felületteszt által adott eredmény:

ha valaki orra alá húzott maszkkal dolgozott, és így terjesztette a vírust, afelé üzenet lehet a felületteszt eredménye arról, hogy ha helyes maszkviselést kérnek tőle, annak oka van

– mondta, hozzátéve: korábbi eredmények azt mutatják, hogy rézen négy óráig, műanyagon és acélfelületen pedig akár három napig is fertőzőképes maradhat a koronavírus.

Mint írják, ugyan egy spray aeroszoljában a vírus csak három órán keresztül maradt életben, annak műanyag flakonján kilenc nap elteltével is azonosítható volt.

A rozsdamentes acél konyhakés pengéjén 48 órán keresztül, kartonpapíron, italos kartondobozok és könyvek felületén 1–4 napig is túlélhet. Nyers fán négy napig, kezelt fafelületeken, például bútorok felszínén akár hat napig is tudtak vírust detektálni.

Rovatok