Index Vakbarát Hírportál

Több hullámban jön Magyarországra az intenzív eső

2020. október 11., vasárnap 12:42

Vasárnap estig többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de a keleti megyékben elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet. Napközben helyenként, késő délutántól a Nyugat-Dunántúlon már többfelé várható eső. A Dunántúlon többfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, északi szél. Keleten csak néhol élénkül meg a keleti, északkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 12 és 17, délkeleten 18 és 20 fok között valószínű.

Vasárnap éjjel marad a borult idő, a Tiszántúl kivételével sokfelé várható eső, zápor, a Dunántúl nyugati felén jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon időnként megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A Dunától keletre mérsékelt vagy élénk keleti, délkeleti szél lesz a jellemző. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 13 fok között alakul.

Hétfőre virradóra sem szakadozik fel a felhőzet, marad a borús, esős idő a hullámzó hidegfront miatt. Reggel és kora délelőtt inkább a Dunántúlon és a középső országrészben lehet eső, zápor – és a nagy mennyiségű, akár 20 milliméter feletti eső, zápor lehetősége miatt elsőfokú figyelmeztető jelzést adtak ki –, majd átmeneti szünet után a középső és keleti megyékben várható intenzívebb csapadék az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. A legkevesebb mennyiség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felén, a legtöbb a középső országrészben valószínű. A Dunántúlon időnként viharossá fokozódik az északnyugati szél – a legerősebb lökések helyenként várhatóan elérik a 70 km/h-t – emiatt három megyére adtak ki első fokú figyelmeztetést. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 7 és 13, keleten 13 és 22 fok között alakul.

Rovatok