Index Vakbarát Hírportál

Idén eddig csaknem 22 millió forintba került, hogy lefotózzák Szijjártó Pétert

2020. október 11., vasárnap 11:15

Átlagosan havi 401 ezer forintot keres a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tevékenységét dokumentáló fotós, a minden közéleti szerepléséről videót készítő operatőr pedig 772 ezer forintot. Vagyis kettejük munkájára 2020 szeptemberéig 10,5 millió forintot költött a tárca – írta közérdekű adatigényléssel megszerzett adatokra hivatkozva a Hírklikk.

A szakemberek a legmobilabb kormánytagnak számító minisztert a külföldi útjaira is elkísérik, ez pedig havi 1,027 millióba kerül az adófizetőknek még úgy is, hogy Szijjártó Péter számos alkalommal a Magyar Honvédség repülőgépével utazik.  

a hivatalos külügyi adatok alapján összesen csaknem 22 millió forintba került a miniszter fotózása az idén január és szeptember között az utazási költségekkel együtt.

Egy 2019-es szerződés szerint egyébként a miniszter tevékenységének fotózására és videózására évi nettó 9,6 millió forintos szerződést kötött a minisztérium az M-art Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-vel. Azt némiképp furcsállotta a portál, hogy egy ilyen szerződés mellett a társaság tavalyi mérlegében

mindössze 3,6 millió forintos bevétel szerepelt

a Borsos Mátyás és édesanyja által tulajdonolt cégnek. Ugyanakkor a külügyi tárca honlapján szinte minden kép mellett az szerepel, hogy annak készítője Borsos Mátyás. 

A lap költségekkel kapcsolatos érdeklődésére a KKM annyit közölt, hogy nem rajtuk múlik, mennyiért dolgoznak munkatársaik.

A fotós és videós bérét nem a Külgazdasági és Külügyminisztérium, hanem a piac szabja meg. Versenyképes piaci bér nélkül megfelelő munkaerő alkalmazása lehetetlen. Az elkészített fényképeket és felvételeket ingyenesen bocsátjuk a sajtó rendelkezésére

– írta a tárca. 

A Hírklikk adatkérése szerint január és július között egyébként mintegy 150 millió forintba kerültek Szijjártó Péter utazásai.

Cikkünk megjelenését követően a Külgazdasági és Külügyminisztérium az alábbi reakciót hozta nyilvánosságra: 

"A Külügyminisztérium alkalmazásában álló fotós és videós a hivatalos külföldi utak mellett a belföldi eseményeket is dokumentálja, ezek az anyagok is szabadon felhasználhatóak a teljes magyar média számára. A cikkben szereplő munkatársak tehát az összes magyar diplomáciai eseményt feldolgozzák, az elkészült anyagokat pedig ingyenesen megosztják valamennyi magyar sajtótermékkel."

Rovatok