Index Vakbarát Hírportál

Háromnapos demonstrációt tart a Greenpeace a Várban

2020. október 12., hétfő 11:49

Hétfőtől szerdáig 65 órán keresztül demonstrál a Greenpeace tudósokkal, művészekkel, környezetvédőkkel a Karmelita kolostornál. Kiállásukkal Orbán Viktornak akarnak üzenni. Ahogy közleményükben írják, kifogások helyett érdemi klímavédelmi lépéseket várnak a kormányfőtől, és azt, hogy az Európai Tanács csütörtökön kezdődő ülésén ne blokkolja, hanem támogassa egy ambiciózus uniós klímacél mihamarabbi elfogadását.

A 65 órás demonstrációval a résztvevők azt nyomatékosítják: a tudomány álláspontja szerint Európában legalább 65 százalékos kibocsátáscsökkentésre van szükség 2030-ig ahhoz, hogy elkerüljük a klíma- és ökológiai katasztrófát.

2020-ban nem vesztegethetjük tovább az időt, nem ismétlődhet meg még egyszer, hogy a magyar kormányfő blokkolja az uniós klímamegállapodás létrejöttét, mint azt tette tavaly nyáron. Most olyan vezetőkre van szükség, akik kifogások helyett megoldásokat keresnek, és mindent megtesznek azért, hogy hatékonyan és a lehető leggyorsabban csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátásainkat. Olyan vizsga előtt áll az emberiség, amelynek csak egyszer lehet nekifutni, és nem bukhatunk meg rajta

– írja Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse. 

A demonstráción többek között részt vesz  Udvaros Dorottya, Básti Juli, Hernádi Judit, Für Anikó, Pelsőczy Réka, Földes Eszter színészek, Bartholy Judit klímatudós, egyetemi tanár, Lányi András filozófus,  Munkácsy Béla, a földtudományok doktora és Kőváry Zoltán klinikai pszichológus, klímaszorongás-kutató.  A demonstrációt megnyitó Udvaros Dorottya úgy nyilatkozott:

Egy ideje szinte már csak azon gondolkodom, hogy miként tudjuk ezt a bolygót megmenteni önmagunktól. Mitőlünk, akik mindent megkapunk, és mindent el is veszünk tőle. Sokáig azt gondoltuk, ez egy kiapadhatatlan kincsesláda, de egyre szorongatóbb a felismerés: ez a kincsesláda hamarosan kiürülhet. És az emberiség, amely kreativitással és tehetséggel olyan elképzelhetetlen dolgokat hozott létre, most mégsem cselekszik. Tudom, hogy a politikai és gazdasági döntéshozóinknak millióféle akaratot kell összehangolniuk, de kérem őket, a döntéseiknél sorra vett sok szempont között az, hogy az „otthonunkra” őrületes módon kéne vigyáznunk, legyen az őt megillető helyen: legfelül.

Rovatok