Index Vakbarát Hírportál

Meseország mindenkié: elhatárolódnak a pszichológusok Bagdy Emőkétől

2020. október 12., hétfő 07:59

Már több mint ezer pszichológus írta alá azt a nyílt állásfoglalást, amely a Meseország mindenkié című könyv kapcsán kíván elhatárolódni

minden olyan pszichológus, így Bagdy Emőke nyilatkozatától is, amelyek szakmaiatlan és a tudomány mai álláspontjával ellentétes tartalmú állításokat tartalmaznak, és amelyek várható hatása a gyűlöletkeltés és a társadalmi kirekesztés fokozása.

A kötet a Labrisz Leszbikus Egyesület gondozásában jelent meg, ez az első hazai LMBTQ-vonatkozású mesekönyv, amelynek szereplői között akad „kisfiús” kislány, a szobáját dekorálni akaró királyfi, roma szereplők, királyfihoz vonzódó királyfi és születési nemét megkérdőjelező és megváltoztató hős is. A könyvet Dúró Dóra országgyűlési képviselő egészen egyszerűen ledarálta

Bagdy Emőke néhány nappal ezelőtt a Magyar Nemzetnek nyilatkozta azt, hogy veszélyt jelentenek a kicsikre a gendermesék. A klinikai szakpszichológus szerint ugyanis a gyermekek 3–5 éves koruk között, tehát óvodás koruk környékén kapják meg azokat a kulcsingereket, amelyek hozzásegítik őket, hogy a biológiai nemükkel azonos társadalmi nemben vállalják, hogy melyik nemhez tartoznak. A szakember azt is elmondta, hogy a mesékkel azért érdemes kiemelten foglalkozni, mert ezeknek köszönhetően „bejuttathatók olyan üzenetek is, amelyeket a gyerek kritika nélkül fogad, mivel neki még kritikai érzéke és viszonyítási alapja sincsen”.

Például ha arról hall egy történetet, hogy két herceg egymásba szeret, akkor ezt a gyerek megjegyzi, és számára már evidencia lesz, hogy a fiúk egymásba szerethetnek

 nyilatkozta a szakterapeuta, aki hozzátette azt is, hogy „minden szülő és pedagógus feladata az, hogy az egyértelműségek és ne az elhajlások, azaz a devianciák irányába szocializáljanak”.

A felháborodott pszichológuscsoport tagjai közleményben hangsúlyozzák, hogy

nem létezik olyan, hogy túl korai érzékenyítés, ha a történet és a szöveg az adott korosztálynak megfelelő. A könyv ezek alapján kiváló érzékenyítő eszköz lehet a gyermekeknek, hiszen az ő nyelvükön mesél olyan emberekről, akik velünk élnek, de nem feltétlenül találkoznak velük a mindennapokban.

Kiemelik azt is, hogy 

LMBTQI+ embernek lenni nem deviancia. A homoszexualitás mint betegség 1973-ban került ki a mentális betegségek kézikönyvéből, így betegségként beszélni róla messzemenően szakmaiatlan, és tudatlanságról tesz tanúbizonyságot.

A tiltakozók szerint a könyv fontos társadalmi jelenségeket dolgoz fel és emel be a mesék világába, és ez „nem veszélyes sem a gyermekek, sem a társadalom más tagjai számára”.

Nem ez az első eset, hogy a pszichológusok egy része kifogásolta Bagdy Emőke szavait. 2016-ban például amiatt érték heves bírálatok, hogy a Demokratának adott interjújában állást foglalt a kormány oldalán a nemi szerepekről, és a genderidentitás-elméletet „bizarr, teljességgel képtelen és a fejlődési törvényeknek ellentmondó áramlatnak” minősítette. Akkor egy Facebookon megjelentetett nyílt levélben panaszkodtak arra pszichológus kollégái, hogy Bagdy Emőke alapvető szakmai etikai normákat sértett meg.

Rovatok