Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglant kapott egy pocsaji idős asszony meggyilkolásáért két vádlott

2020. október 13., kedd 14:24

Elsőfokon életfogytig tartó fegyházra ítéltek két vádlottat, akik megöltek egy idős asszonyt a Hajdú-Bihar megyei Pocsajon, fiatalkorú társuk pedig 14 év börtönt kapott – közölte a Debreceni Törvényszék az MTI-vel kedden.

Dobó Dénes szóvivő arról tájékoztatott: a törvényszék a három vádlottat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, valamint éjjel, csoportosan elkövetett magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek.

Az első- és másodrendű vádlottat az elsőfokú bíróság életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte; a 30 éves B. Gy. leghamarabb 25 év, a 25 éves bűnsegéd, L. T. 20 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra. A harmadrendű vádlottra 14 év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztést szabtak ki, ő a büntetése kétharmad részének letöltését követően bocsátható feltételes szabadságra leghamarabb.

A közlemény szerint a három vádlott tavaly július 25-én italozást követően a 17 éves fiú javaslatára betörtek egy 94 éves asszony lakásába, arra számítva, hogy ott könnyen értékekhez juthatnak. 

Éjfél után értek a sértett házához, fejükre maszkot húztak, majd beugrottak a kerítésen. Az udvaron észrevették, hogy az egyik szobában világít a televízió fénye, ezért várakozás után a ház hátsó részéhez lopakodtak, ahol a leengedett redőnyt kézzel felnyomták és bemásztak alatta. Odabent minden helyiségben szétnéztek, de sem pénzt, sem ékszert nem találtak, ezért előbb az udvarra távoztak, majd úgy döntöttek, bemennek abba a szobába, ahol a sértett tartózkodik és elveszik azt a gyűrűt, amelyet a harmadrendű vádlott korábban észrevett az idős asszony kezén.

A zajra a sértett felkelt és sikítva a vádlottak felé közelített. A fiatalkorú vádlott ekkor többször megütötte az idős nő fejét, aki ettől a földre esett. B. Gy. ezt követően felkapcsolta a villanyt, majd mindhárman átkutatták a szekrényeket, közben a fiú megrugdosta a sértettet a fején, majd a nyakára taposott és pénzt követelt tőle.

A fiú aztán talált egy pénztárcát, amely 1500 forintot tartalmazott, valamint a rémült asszony ujjáról lehúzott két aranygyűrűt. Mást nem találtak, így távozni készültek, ám észrevették, hogy a sértett még életben van, ezért B. Gy. visszament és tovább bántalmazta.

Miután elhagyták a helyszínt, az asszonynak még volt annyi ereje, hogy egyik rokonát értesítse. A mentők kórházba szállították, ahol azonban néhány hét múlva meghalt.

A Debreceni Törvényszék elsőfokú ítélete ellen az ügyész, a vádlottak és védőik is fellebbezést nyújtottak be. A bíróság a vádlottak letartóztatását a másodfokú eljárás jogerős befejezéséig fenntartotta, e döntés azonban ugyancsak nem jogerős – jelezte Dobó Dénes szóvivő.

Rovatok