Index Vakbarát Hírportál

Bulihíradó – az Auróra kocsmán a békéltetés sem segít

2020. október 13., kedd 09:57

A VIII. kerület vezetője, Pikó András is úgy látja, egyelőre kudarc a lakók és az Auróra működésében érdekeltek közti, nyáron indított mediáció. Mediációs kételyek gyötrik a józsefvárosi polgármestert az Auróra miatt.

Már nem először kap léket a józsefvárosi alternatív bulikultúra zászlóshajója, az Auróra. A VIII. kerület előző fideszes vezetése különböző indokokkal évek óta igyekezett a baloldal kultikus helyét ellehetetleníteni. Utolsó intézkedéseinek egyikével a környék lakóinak nyugalmára hivatkozva a minimálisra korlátozta az Auróra Kultúrközösségi Központ vendégforgalmát. Az önkormányzat legfájóbb ütését azzal vitte be, amikor 22 óra után  megtiltotta az alkohol forgalmazását, majd a hely működési engedélyének megvonása jelenthette volna a történet végén a pontot.

A VIII. kerületben a tavaly októberi választási fordulatot az Auróra üzemeltetői nagy fellélegzéssel fogadták. Az új polgármester, Pikó András ugyanis megígérte, hogy nem lesz több vegzálás, újra megnyithatnak.

Szivárványtalanítás

Alig több mint egy héttel a választás után az Auróra ismét bekerült a hírekbe. A melegrendezvényeknek is rendszeresen helyet biztosító (nyitás előtt álló) hely elé szélsőjobboldali radikálisok vonultak, és a homlokzatára kitűzött szivárványos zászlót felgyújtották.  

A fekete egyenruhások azonban akciójukkal a polgármestert csak még eltökéltebbé tették. Pikó András a közösségi oldalán szolidaritásáról biztosította az Aurórát, és ígéretének megfelelően az épületben újranyithatott a kocsma. Az alkoholfogyasztás visszatérésével párhuzamosan viszont ismét megemelkedett a zaj a környéken, a helyben élők pedig újra megjelentek panaszaikkal az önkormányzatnál. 

Jön a Partners Hungary, de mégsem

Az önkormányzat erre reagálva, szimbolikusnak szánt gesztussal (a korábbi vegzálási megoldással szemben) érdekegyeztetést kezdeményezett, ennek lebonyolítására pedig annak a Partners Hungary Alapítványnak a munkatársait (de nem az alapítványt) bízta meg, amely hangsúlyosan romák integrációjával és alternatív konfliktuskezeléssel foglalkozik. Az önkormányzat és a civil szervezet közti kapcsolat meglehetősen szoros, mivel korábban közösen pályáztak már európai uniós forrásokra az etnikai alapú megkülönböztetés elleni küzdelem érdekében is. Pikó András polgármester az eddig végzett munkával mégsem elégedett. A Hírnyolc józsefvárosi híroldal szerint a képviselő-testületi ülésen kifakadva azt mondta:

Az első tapasztalatok bennem is kételyeket ébresztettek.

Az Index megkereste Józsefváros önkormányzatát, ahol azt közölték, hogy a mediáció alatt a felek (Auróra, lakók, mediátor) megállapodása szerint a folyamatról csak az ő egyeztetett álláspontjukat és csak ők oszthatják meg a nyilvánossággal. Pikó András ehhez annyit tett hozzá, hogy a képviselő-testületi ülésen, a képviselői kérdésre adott válaszában arra utalt, egy nehéz, több éve eldurvult helyzetben a békítési folyamat is küzdelmes.

Az alapítvány munkatársainak mediációs munkáját nem függesztették fel, sőt az érdekegyeztetésben kialakult patthelyzet ellenére a VIII. kerület vezetése kiáll a meggyőződése mellett, hogy a konfliktus hosszabb távon sikeresen kezelhető. Megkerestük a Partners Hungary Alapítványt is, amelynek vezetője nem adott tájékoztatást, hogy várhatóan meddig tart a mediációs folyamat a lakók, az Auróra és munkatársai között.

(Borítókép: Az Auróra épülete. Fotó: Index) 

Rovatok