Index Vakbarát Hírportál

Kétkedve fogadja a médiából érkező egészségügyi információkat a magyarok többsége

2020. október 14., szerda 10:14

A magyarok többségének problémát okoz megítélni, mennyire megbízhatóak a médiából érkező, betegségekkel kapcsolatos információk, ötödüknek gondot jelent továbbá hiteles információt találni a szükséges szűrővizsgálatokkal és védőoltásokkal kapcsolatban – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) megbízásából végzett országos reprezentatív kutatásból.

Az Indexnek eljuttatott, AIPM országos felmérés eredményei szerint

a magyarok többségének, több mint 62 százalékának problémát jelent annak eldöntése, hogy a médiából szerzett, betegségekkel kapcsolatos információk megbízhatóak-e: a válaszadók mindössze 3,2 százaléka gondolja úgy, hogy nagyon könnyű egy egészséggel kapcsolatos információ hitelességét eldönteni. Mindez egy világjárvány idején pedig számos kockázatot hordoz magában.

Dr. Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója a kutatás eredményeiről elmondta: ma már sokféle forrásból tájékozódunk betegségeinkről, ezért még fontosabb, hogy meg tudjuk ítélni egy-egy forrás hitelességét, valamint értsük és megfelelően felhasználjuk a kapott információt.

A mindennapjainkat alapvetően meghatározó koronavírus-járvány is rávilágított, hogy a hiteles, közérthető, egészséggel kapcsolatos kommunikáció elengedhetetlen az egészségünk megőrzése érdekében

– mondta az igazgató. 

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületéről (AIPM)

Az 1992-ben alapított Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) 26 kutatás- és fejlesztésorientált gyógyszeripari vállalatot tömörít Magyarországon, melyek értékben a hazai gyógyszerforgalom több mint 50 százalékát adják, tevékenységükkel pedig a GDP közel 1 százalékához járulnak hozzá. Tagvállalatai a gazdaság és az egészségügy jelentős befektetői a Magyarországon megvalósuló kutatások és klinikai vizsgálatok révén. Az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetségének (EFPIA) tagjaként az AIPM egyik legfontosabb célkitűzése, hogy minél több magyar ember férjen hozzá a modern felfedezéseken alapuló gyógyászati megoldásokhoz.

Rovatok