Index Vakbarát Hírportál

Okiratokat hamisított az okmányirodai ügyintéző

2020. október 14., szerda 15:33

Közel 200 valótlan tartalmú útlevelet és személyit állított ki az okmányirodai ügyintéző nem uniós polgároknak, emiatt 5 év 10 hónap börtönre ítélték elsőfokon – derül ki a Fővárosi Főügyészség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

Egy kormányablakban dolgozó nő szervezetten szállított külföldieknek intézett hamis okiratokat, a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség vádirata alapján már elítélték, a Fővárosi Főügyészség a büntetés súlyosbításáért fellebbez.

A vádirat alapján a 32 éves nő a Fővárosi Kormányhivatal XX. kerületi hivatalának kormányablakában okmányirodai ügyintézői munkakörben dolgozott. Munkakörének része volt a személyazonosító igazolványok és útlevelek kiadása. A folyamat során ha a kérelmező honosítási okiratot mutatott be, akkor egy ,Képnézegető alkalmazást kellett a vádlottnak igénybe vennie a személyazonosság ellenőrzése céljából.

Az ügyintézővel kapcsolatba lépett egy szervezett elkövetői kör, és rábírta, hogy 2015 júniusa és 2016 decembere között 168, többek között ukrán, orosz, azeri, iráni, albán állampolgárságú személy részére valótlan tartalmú – a kérelmező személyek fényképével ellátott, azonban különböző, honosított magyar állampolgárságú személyek adatait tartalmazó – magyar magánútlevelet és személyazonosító igazolványt állítson ki. A vádlott – személyenként egy vagy két – összesen 198 valótlan tartalmú okmányt állított ki, és ezzel az Európai Unió tagállamának okmányaihoz juttatta a nem uniós polgárokat. Az ügyintéző a Képnézegető alkalmazást szándékosan nem vette igénybe.

– tájékoztatott az ügyészség.

A fentebb említett kerületek ügyészsége az ügyintéző ellen bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntette, valamint 198 rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a fentebb említett kerületek bíróságára.

A bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki, 5 év 10 hónap börtönbüntetésre, valamint 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet nem jogerős, a kerületi ügyészség fellebbezéssel élt a vádlott terhére súlyosítás céljából, mivel a cselekményeket a törvény öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. Az ítélet ellen a vádlott és védője is jogorvoslattal élt elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében.

Az ügyben egy ukrán férfit korábban már felfüggesztett börtönbüntetésre és kiutasításra ítéltek hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettére felbujtás miatt.

Rovatok