Index Vakbarát Hírportál

Online ünnep a fehér bot napján

2020. október 14., szerda 13:30

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) elsőként hirdette meg, hogy az idén online műsorral ünnepli október 15-ét a Facebook-oldalán. Ez a látássérültek nemzetközi napja, amit Magyarországon a fehér bot napjaként emlegetnek.

Fodor Ágnes elnök szerint ilyenkor nagyobb figyelem irányul a vak és gyengénlátó emberek helyzetére. Az idén – a járványveszélyre tekintettel – nem színházba vagy művelődési házba szervezték ünnepségeiket, hanem egyetlen, központi online műsort készítettek. Az összeállításban látássérült és ép látású előadók egyaránt szerepelnek. Akiknek nincsn internet-hozzáférésük, azoknak ingyenes CD-n küldik el a műsort.

Fodor Ágnes elnök hangsúlyozta, hogy tíz rövid kampányfilmben mutatják be új regionális központjukat, plusz az általuk kínált szolgáltatási palettát. A videókat naponta töltik fel a VGYKE hivatalos YouTube-csatornájára, illetve internetes oldalaira.  

A fehér bot története

Guilly d’Herbemont francia grófnő a 30-as években figyelt fel a vakokra leső veszélyekre a nagyvárosi utcák forgatagában. Rájött, hogy egy megkülönböztető, de ugyanakkor segítő tárgy támogatná a nem látókat. Ekkor ötlött fel benne a fehér bot gondolata, ami már távolról is feltűnő, ugyanakkor „hosszított karként” is használható, így a vakok az útpadkákat és a falakat baleset nélkül megtalálják, és képessé válnak az önálló közlekedésre. A bot 1938-ban lépte át Svájc határát, ahol törvénybe foglalva tudatosították a lakosságban a jelentőségét és a közúti forgalomban elfoglalt kitüntetett szerepét.

Rovatok