Index Vakbarát Hírportál

Betiltották a veszélyes hamisított potencianövelőt

2020. október 14., szerda 16:52

A Gold Power férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítő kapszulában szildenafil és tadalafil, valamint paracetamol gyógyszerhatóanyagot mutattak ki. Emiatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kötelezte a forgalmazót – minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül – a termék kereskedelmi forgalomból való azonnali kivonására és a fogyasztóktól való visszahívására, egyúttal végleg megtiltotta a termék további forgalmazását.

A Lak.I Medical Kft. által forgalmazott kapszulában a szildenafil mértéke elérte a terápiás dózisnak megfelelő mennyiséget, míg a tadalafil meghaladta. A vizsgálat során ezeken kívül szennyező mennyiségben paracetamolt is találtak.

Az étrend-kiegészítők az érvényes uniós és hazai szabályozás szerint élelmiszernek minősülnek, amelyekben gyógyszerhatóanyag felhasználása tilos. A termék a jelölése alapján kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaz, ami a valóságnak nem felel meg, így hamisítványnak minősül. Elfogyasztása komoly egészségkárosodási kockázatot jelenthet a fogyasztóknak – közölte a Nébih

Az ügyben az eljárás folyamatban van. A Nébih a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki, továbbá – a hamisítás miatt – büntetőfeljelentést tesz.

A hivatal kéri a vásárlókat, amennyiben a fenti készítmény forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedés érdekében jelezzék a Nébihnél.

Rovatok