Index Vakbarát Hírportál

Népszavazást kezdeményeznek a Velencei-tó beépítése ellen

2020. október 14., szerda 16:00 | aznap frissítve

Három gárdonyi ellenzéki önkormányzati képviselő népszavazási kezdeményezést indított a Velencei-tó partjának beépítése ellen. A Velencei-tó partján hónapok óta zajlik a küzdelem, hogy a helyi fideszes többségű önkormányzat ne vegyen el a népszerű szabadstrandok területéből.

Hamarosan elindul a gárdonyi ellenzéki önkormányzati képviselők által kezdeményezett helyi népszavazás aláírásgyűjtése. A helyi választási bizottság elfogadta a kérdéseket és záradékkal látja el a kérdőíveket. Ezután a helyi aktivisták gyűjtik az aláírásokat – mondta el az Indexnek a Civilek a Velencei-tóért Facebook csoport aktivistája, Vas Péter.

A helyi lakosság 25 százalékának, megközelítőleg 2500 gárdonyi választópolgár aláírása kell a helyi népszavazás kiírásához.

A népszavazási kérdések:

Szeptember elején részletesen bemutattuk az ügyet, hogy Gárdonyban összetűzésbe kerültek a fideszes polgármesterrel egy helyi civil szerveződés tagjai, mert a helyi építési szabályzat (HÉSZ) módosításával adott a lehetőség, hogy a Velencei-tó körüli, közvetlenül part menti zöld felületek 30 százalékát beépíthessék. Akár 10 és fél méter magas épületekkel.

Ezzel pedig a zöldfelületek, egyben a népszerű helyi szabad strandok területeinek csökkenését jelentené. Az önkormányzat eladná, a civilek pedig védik a környezetet, és mindazt, ami egyelőre a közösségé. A történet folytatásaként korábban azt is megírtuk, hogy az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet, és az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes is feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen természetkárosítás kísérletének bűntette miatt.

A gárdonyi önkormányzat hivatalos indoklása szerint azért volt szükség az építési szabályzat módosítására, mert vécéket, zuhanyozókat szeretnénk építeni a kérdéses területeken.

A Civilek a Velencei-tóért szerint is szükség van vizesblokkokra egy strandon, de aggódnak amiatt, hogy az átminősítéssel megnő a telkek beépíthetőségének aránya.

A Velencei-tó teljes területe a törvény erejénél fogva országos védelem alatt áll, míg a Velencei-tó fürdésre nem használt része Natura 2000 terület, egyedülálló természeti értékekkel.

A tóparti beruházások, fejlesztések, építkezések alkalmasak az ökoszisztéma megbontására. A helyi építési szabályzat módosításával a vízparti telkek magántulajdonba juttatása veszélyezteti a Velencei-tó megfelelő ökológiai állapotában való megőrzését és fenntartását – érvel az LMP és a Civilek a Velencei-tóért Facebook csoport a tóparti beépítések ellen.

(Borítókép: Trenka Attila / Index)

Rovatok