Index Vakbarát Hírportál

Jön a víz, árad a Sajó, a Bódva, a Hernád és az Ipoly is

2020. október 15., csütörtök 15:05

„Jön az árvíz! jön az árvíz!” Petőfi Sándor A Tisza című versének képeit idézi az észak-magyarországi árvízhelyzet. A sok eső miatt heves áradás alakult ki a Sajón, a Bódván, a Hernádon és az Ipolyon is.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint a legtöbb eső a Sajó és a Hernád vízgyűjtőjén hullott (103, illetve 95 milliméter), és a következő egy-két napban további vízszint-emelkedést várnak. 

A Sajó Sajópüspökinél csütörtök reggel 8 órakor 390 centiméteres értékkel tetőzés közelében van, lejjebb, Sajószentpéternél 333 centiméteres vízállással még csak elérte a másodfokot. Itt a tetőzés pénteken várható a harmadfok szintje felett. Felsőzsolcánál is árad a folyó: csütörtök reggel 8 órakor 254 centiméteres vízállást mértek, a tetőzés várhatóan szombaton lesz a harmadfokú szintet (400 centimétert) megközelítő vízállással.

A Hernád vízállása Hidasnémetinél a szerdai gyors vízszint-emelkedés hatására este meghaladta a harmadfokot. Csütörtök reggel 8 órakor 372 centimétert mértek, és az esti tetőzésig még várhatóan 30 centiméter emelkedés valószínű. Gesztelynél is intenzíven árad a folyó: csütörtök reggel 213 centiméteres vízállást mértek, itt a tetőzés vasárnap reggel várható a harmadfokú szintet jelentősen meghaladó vízállással.

A Bódva Hídvégardónál csütörtökön 8 órakor 250 centiméteres vízállással tetőzés közelében volt, és tovább árad: csütörtök reggel 196 centiméteres vízállást mértek, a tetőzés itt pénteken várható.

Az Ipolyon Ipolytarnócnál csütörtök reggel 373 centiméteres vízállást mértek, ami kevesebb mint egy méterrel marad el az eddigi maximális értéktől (432 centiméter). 

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakemberei a védekezésre felkészültek, éjjel-nappali figyelőszolgálatot tartanak a folyók mentén. Ha szükséges, azonnali műszaki segítséget nyújtanak a védekező önkormányzatoknak. Gesztely és Ócsanálos között már a hajnali órákban megkezdték egy 1600 méter hosszú nyúlgát kiépítését, hogy a belegrádi ívóvízbázis védelmét biztosítsák. 

Rovatok