Index Vakbarát Hírportál

Kásler Miklós több egészségügyi intézményből kitiltotta a koronavírusos és fertőzésgyanús betegeket

2020. október 15., csütörtök 15:02

Kásler Miklós utasította a kórházakat, hogy szabadítsák fel ágyaik 20 százalékát, a nagyobb idősotthonok pedig oldják meg a gépi lélegeztetést. A kórházaknak kétszer annyi ágyat kell készenlétben tartaniuk a korábbiakhoz képest. Sok egészségügyi intézményből kitiltották a koronavírusos betegeket és a fertőzésgyanúsakat is – derül ki abból a  24.hu birtokába került hétfői miniszteri rendeletből, amely a járványügyi eljárásrendben hoz változásokat.

Ezek közül a legjelentősebb az, hogy a 200 fő feletti idősotthonokban biztosítani kell a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket, „különösen a non-invazív lélegeztetőgépeket”. Ez azért érdekes, mert az idősotthonokban többnyire olyan ápolók  dolgoznak, akiket nem képeztek ki a légzést segítő gépek használatára.

A miniszteri utasítás értelmében sem igazoltan koronavírussal fertőzött, sem fertőzésgyanús beteg nem kerülhet:

hacsak más miniszteri rendelkezés nem ad erre lehetőséget.

Az apás szüléseket továbbra is engedélyezi az utasítás, ebben az esetben az apa nem számít látogatónak.

A kórházaknak és az egészségügyi intézményeknek az ágyak 20 százalékát kell készenlétbe tartaniuk a koronavírusos betegek számára, az eddigi 10 helyett.

Az utasítás szerint kötelező lesz a betegeknek PCR-teszt a járó- és fekvőbeteg-ellátásban elvégzett, magas kockázati besorolású elektív műtétek előtt is. Rendeltetésszerűen kell használni a védőeszközöket az egészségügyben, amelyeket továbbra is szigorúan védett raktárakban kell tárolni.

Rovatok