Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Senki ne vegyen interneten gyorstesztet, vagy folytasson öndiagnózist!

2020. október 15., csütörtök 12:00

A kormányzat ingyenesen biztosítja az influenza elleni védőoltást minden állampolgárnak, aki úgy dönt, hogy élni kíván vele.

Aki magas kockázatú, az éljen a lehetőséggel, és oltakozzon!

– szólított fel a felelős hozzáállásra Müller Cecília, az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Külön influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre a felnőttek és a gyermekek számára. A gyermekek 6 és 36 hónapos koruk között, kétszer kapják meg gyermekoltóanyagot, a felnőttek számára 3 komponensű oltóanyag készült, ezáltal két A és egy B típusú influenza ellen nyújt védelmet. Jellemzően az A típus jelenik meg influenzás időszakban.

Vagy a reggeli órákban, vagy a betegrendelést követően fogadják az oltást igénylőket, a kontaktusok számát és ezáltal a fertőződés esélyét csökkentve. Az elmúlt években alacsony volt az influenza elleni védőoltás iránti érdeklődés, azonban jó volna, ha az életkoruknál, egészségi állapotuknál fogva kockázatosabb körbe soroltak idén az oltás mellett döntenének. Érdemes azoknak is beadatni, akik munkakörüknél fogva jobban kitettek a fertőződésnek: az egészségügyi dolgozók, az egészségügyi intézményben ápoltak, a közfoglalkoztatottak, közlekedésben dolgozók, akik sok kontaktusnak vannak kitéve. 

A tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy a klinikai állapot a döntő a gyógyulás szempontjából. Vannak, 

akik jó általános állapotban távoznak a kórházból, ugyanakkor még hetekig produkálhatnak akár pozitív, akár negatív tesztet. Ők nyugodtan mehetnek közösségbe, hiszen a pozitív PCR-teszt nem jelent automatikus fertőzőképességet. 

Egy kísérleti stádiumban lévő sprayvel kapcsolatban elmondta, hogy klinikailag nem bizonyított még a hatása, alapvetően egy allergia elleni sprayről van szó, azonban a tisztifőorvos mindenkit óva intett a túlzott használattól, amivel akár ártani is lehet, hiszen a gyakori használat miatt kiszárad a nyálkahártya, és védtelenné válik.

Újságírói kérdésként felvetették, hogy több internetes portálon kapható koronavírus elleni hatóanyag, úgy mint remdesivir vagy klorokin. Ezek kizárólag intézményi használatra szolgálnak. Egy részük még nem is törzskönyvezett. Súlyos egészségkárosodást okozhatnak az ismeretlen eredetű gyógykészítmények. A gyógyszer-engedélyezésnek szigorú rendje van. Interneten semmiképp se vásároljanak gyorstesztet, ez nem is engedélyezett, mivel kizárólag professzionális személyzet általi felhasználásra készülnek. 

Rovatok