Index Vakbarát Hírportál

Csak végstádiumosok, szülő nők, gyerekek látogathatók

2020. október 17., szombat 16:45

A jogszabályok betartása nehéz helyzetet idéz elő az egészségügyben dolgozók számára is, főleg ha egy családtag venne búcsút a haldoklótól.

Erről Horváth Istvánné is meggyőzödhetett. Március óta nem látogatta meg 86 éves édesapját egészen szeptemberig. A nő jól emlékezett Müller Cecília országos tisztifőorvos szavaira, aki gyakran ismételte:

idős rokonainkat lehetőség szerint ne látogassuk meg.

Horváthné édesapja, az idős férfi veseproblémákkal küzdött hosszú hónapok óta, ami miatt kórházba is került. Nyáron úgy tűnt, javul az állapota, de szeptember elejére ismét több alkalommal kellett orvoshoz fordulnia.  Az időközben fellépő fulladásait, köhögéseit a tesztelés során megállapították: nem a Covid–19 okozza. A diagnózis: tüdőgyulladás. A család ekkorra már tudta, mindez végzetes lehet az addig életerős, jó kedélyű férfi számára. Az egyik vidéki kórházba a férfit csak egyetlen, általa megjelölt családtag látogathatta. 

Ezt erősíti meg dr. Németh Kinga egészségügyi ügyvéd is. Az ügyvéd szerint 

a jelenlegi látogatási tilalom a kórházakban és az idősotthonokban nehezítik a beteglátogatás jogát, azonban vannak kivételes esetek.

A szeptember 8-ai határozat szerint nem látogathatják hozzátartozók a fekvőintézményeket. Müller Cecília azonban felsorolt három kivételes esetet:   

• a súlyos állapotú, végső stádiumban fekvő betegek 

• a szülő nők

• illetve a gyermekek látogatása megengedett. 

Az idősotthonokban azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. Az egyik ilyen intézményben dolgozó hölgy annyit mondott el: jelenleg a bentlakásos szociális intézményekben látogatási tilalom van, emiatt hozzátartozókat nem tudnak fogadni. A látogatási tilalomtól csak egy esetben lehet eltérni,

ha az otthonban lévő személy végstádiumban van.

Ebben az esetben a hozzátartozónak nyilatkoznia kell az egészségügyi állapotáról, majd hőmérséklet-ellenőrzést és kézfertőtlenítést követően megfelelő védőruházatban látogathatja meg a haldoklót. 

Nem mindig veszik fel a telefont

Egyik olvasónk jelezte, hogy napok óta nem tudja elérni az édesanyját, aki az egyik idősotthonban fekszik. S ugyan próbálta telefonon és e-mailen is elérni őket, a telefon ki van kapcsolva, az elektronikus levélre nem válaszoltak. Péntek kora délután mi is szerettünk volna tudakozódni, hogy az Olajág Otthonban milyen lehetőség van a kapcsolattartásra. 

Megkeresésünkre péntek délután 13.30-kor azonban egy gépi hang válaszolt. Eszerint az intézményt csak hétfőtől péntekig 8.00 és 18.00 között lehet telefonon elérni. Noha még elvileg a megadott időn belül jártunk, senkit nem sikerült telefon végre kapni. Így azt sem tudtuk meg, hogy egy idősotthonban az emberek hogyan tudnak a szeretteiktől végső búcsút venni. 

EMBERSÉG NÉLKÜL NEM MEGY

Horváth Istvánnénak szerencséje volt. Az emberség felülírta a szabályokat, így nemcsak az édesapja által kijelölt családtag tudott az utolsó napokban vele lenni, de még ő is vele tölthetett néhány percet. Ehhez azonban védőfelszerelés és empátia volt szükséges a szakorvostól. A látogatást követően két nappal az idős férfi békésen elszenderült.

(Borítókép: Képünk illusztráció! Fotó: D. Corson/ClassicStock / Getty Images Hungary)

Rovatok