Index Vakbarát Hírportál

Maszkviselés: kevésbé elnézők a hatóságok

2020. október 19., hétfő 12:48

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes felhívta a figyelmet, hogy szombattól új szabályok vonatkoznak az Ausztriába való belépésre és a karanténra. Hangsúlyozta, hogy aki Magyarországról lép a szomszéd országba, annak nem kell karanténra készülnie ott. 

Beszámolt a hétvégén a járványvédelmi intézkedések betartásával kapcsolatban hozott rendőri intézkedésekről is.

A tömegközlekedési eszközökön kötelező maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt 24 óra alatt 55 intézkedést hoztak, ötven esetben figyelmeztetéssel, öt esetben pedig szabálysértési feljelentéssel zárult az eljárás 

– mondta az ügyeleti központ vezetőhelyettese. A maszkviselést előíró szabály hatálybalépése óta összesen 109 intézkedést hoztak a rendőrök, 543 személlyel szemben. 

A kereskedelmi egységekben előírt maszkviselés mellőzése miatt a hétvégén 54-szer kellett intézkedniük, ebből 7 esetben tettek szabálysértési feljelentést. Szeptember 21. óta pedig összesen 1487 esetben jártak el a rendőrök emiatt. 

A személyforgalomban a tranzitszabályok betartását is ellenőrizték: a hétvégén a rendőrök 74 helyszíni bírságot szabtak ki és 3 szabálysértési feljelentést tettek. 

A vendéglátóhelyek 11 órás zárva tartásával kapcsolatban a hétvégén Esztergomban állampolgári bejelentésre intézkedtek a rendőrök. A helyszínre érve azt tapasztalták, hogy a személyzet 11 óra után is kiszolgálta a vendégeket. Utóbbiakat figyelmeztették, a személyzettel szemben szabálysértési feljelentési eljárást indítottak. Budapesten – szintén állampolgári bejelentésre – két szórakozóhelyen jártak el a rendőrök. A 11 órás zárórás szabály életbelépése óta 64 esetben intézkedtek a rendelkezés megsértése miatt a rendőrök. 

Éppen ezért kérjük a vendéglátóipari egységek üzemeltetőit, hogy fokozottan figyeljenek oda ennek betartására 

– hangsúlyozta Kiss Róbert alezredes. 

Jelenleg összesen 24 929 hatósági házi karantént felügyel a rendőrség, a hétvégén 5199-et rendeltek új intézkedésként. Ebből 1509-et határátlépés miatt. A karanténszabályozás betartását folyamatosan figyelemmel kíséri a rendőrség, a hétvégén 23926 helyszíni ellenőrzést végeztek. 

Az alezredes kitért arra is, hogy a határforgalom viszonylag zökkenőmentes, kisebb várakozásra a röszkei határállomás teherforgalmi belépő oldalán (3 óra), illetve Tompán, ugyancsak a teherforgalomban belépéskor (2 órát) kell számítani. Emellett a beregsurányi személyforgalomban belépéskor van 2 órás várakozási idő. 

Rovatok