Index Vakbarát Hírportál

A Hableány-áldozatok emlékműve kiemelt beruházás lett

2020. október 21., szerda 17:34

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette a Hableány sétahajó-baleset áldozatainak emlékére felállítandó emlékmű és környezete kialakításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg. Többek közt az áll benne, hogy: 

A kormány még a nyáron döntött úgy, hogy 175,75 millió forintot különít el a Hableány áldozatainak emlékművére. Szijjártó Péter külügyminiszter a tragédia évfordulóján, május 29-én jelentette be, hogy Magyarország és Dél-Korea emlékművet állít a katasztrófa áldozatainak. Azt is elmondta, hogy egy magyar–koreai alkotópárost kértek fel az emlékmű megtervezésére.

A Hableány nevű sétahajó 2019. május 29-én este az esős időben felborult és másodpercek alatt elsüllyedt, miután a Margit hídnál nekiütközött a Viking Sigyn nevű nagy szállodahajó. A sétahajón 33 dél-koreai és a 2 fős magyar személyzet utazott. A balesetben a magyar matróz és kapitány, valamint huszonöt dél-koreai állampolgár meghalt, hét túlélőt találtak. Egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Rovatok